9 august 2020, 8:10

Mașinile pe motorină și benzină, pe cale de dispariție. Care sunt țările ce urmează să le interzică în totalitate

Ca urmare a creșterii poluării, mai multe state europene sunt pe cale de a interzice comercializarea mașinilor pe benzină și motorină, măsura urmând să fie implementată în mai puțin de zece ani.

Norvegia este unul din statele care se implică activ în ceea ce privește responsabilizarea la nivel internațional a țărilor cu un nivel ridicat de poluare, să pună în vigoare măsurile ce au ca scop limitarea schimbărilor climatice. Aici, sunt vândute cele mai multe automobile electrice din lume, iar din acest motiv s-a stabilit un obiectiv de a permite doar vânzările de autovehicule 100% electrice sau hibride, până în 2025, potrivit Adevărul.

Inițiativei Norvegiei s-au alăturat și alte state, care și-au propus să interzică mașinile cu motor cu ardere internă pentru a putea îndeplini obiectivele privind calitatea aerului și schimbările climatice, dar nu au pus încă la punct și o serie de măsuri concrete.

Olanda a pus și ea o astfel de interdicție, urmând ca din 2025 pe străzi să nu mai circule autoturisme disel sau pe benzină, iar iar unele state federale din Germania vor retragerea acestora începând din 2030.

Franța urmează să pună capăt vânzărilor de mașini ce au ca și combustibil benzina și diselul până în 2040, măsura făcând parte dintr-un plan ambiţios de a-şi îndeplini obiectivele conform Acordului climatic de la Paris, potrivit The Guardian, citat de Adevărul.

Potrivit surrsei citate anterior, doar anul trecut doar 0,6% din înmatriculările de maşini noi pe întreg teritoriul UE au fost pentru vehicule electrice pure, faţă de 1,1% din maşinile noi vândute în Franţa.

Răspunsul marilor producători auto

Vestea potrivit căreia mai multe țări din  UE ar interzice mașinile care folosesc doar carbunați a luat prin surprindere marii producători auto europeni, care au în prezent cote extrem de mici ale fabricării de automobile electrice sau hibride.

Compania Renault-Nissan are momentan o cotă de 14,6% din piaţa de maşini electrice, producând 425.000 de maşini din cele peste două milioane de maşini electrice vândute la nivel global.

Chiar și gigantul Volvo a anunţat recent că că va produce maşini complet electrice sau hibride începând cu 2019.

Anunţăm încetarea vânzării de maşini pe benzină şi motorină până în 2040”, a declarat Nicolas Hulot, noul ministru pentru probleme ecologice, care a adăugat că măsura marchează o „adevărată revoluţie”, potrivit Adevărul.

Reprezentantul a mai adăugat și faptul că acesta va fi un obiectiv „dificil” pentru producătorii de automobile, dar industria franceză este bine pregătită pentru a face schimbarea.

„Producătorii noştri [de maşini] au suficiente idei pentru a implementa acest plan (…), care este şi o chestiune de sănătate publică”, a subliniat Hulot, potrivit Adevărul.

Hulot a insistat că decizia constituie şi „o modalitate de a lupta împotriva poluării aerului”.

Sursă Foto: adevarul.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.