27 septembrie 2021, 6:30

Unii experți recomandă măștile N95 contra variantei Delta a coronavirusului

Varianta Delta este atât de contagioasă încât nu mai este vorba doar despre obligativitatea de a purta mască în locurile publice, dar și de a alege o mască mai eficientă decât cea tradițională chirurgicală.

Eficacitatea unei măști se bazează pe material și potrivirea pe față. Măștile N95 pot oferi o protecție mai mare împotriva particulelor de coronavirus decât măștile chirurgicale sau măștile de pânză. Purtate corespunzător, măștile N95 filtrează cel puțin 95% dintre particulele aeriene.

Trebuie să fim însă atenți la proveniența și calitatea acestor măști superioare. Măștile KN95, care sunt fabricate în China și pot fi echivalente cu N95 în eficiență, nu au trecut prin procesul de aprobare în SUA. Dar Administrația pentru Alimente și Medicamente a autorizat unele măști KN95 pentru utilizare de urgență de către lucrătorii din domeniul sănătății, atunci când a existat o penurie de măști N95 în timpul pandemiei.

Este esențial să purtați masca în mod corespunzător: nu ar trebui să existe spații între marginile măștii și față. Spre deosebire de măștile de pânză, N95 nu pot fi spălate, așa că acordați atenție stării măștii. Ar trebui schimbată la fiecare trei zile, atâta timp cât nu se murdărește. Între utilizări, experții au sugerat să lăsați măștile de preferință la soare. Dacă există semne vizibile de uzură, este timpul să folosiți una nouă. Încercați să evitați să atingeți partea din față și asigurați-vă că vă spălați sau igienizați mâinile după folosire.

Trecerea la o mască N95 poate fi o idee bună în special pentru persoanele mai vulnerabile, au spus experții. Aici intră atât cei nevaccinați, cât și cei care sunt vaccinați, dar au totuși riscuri medicale crescute, cum ar fi persoanele în vârstă și pacienții imunocompromiși.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.