Cabinetele medicilor de familie sunt în pericol să își închidă activitatea. Aceștia solicită creșterea finanțării acestui sector de bază al sistemului sanitar.
În condiţiile în care medicina de familie este o parte importantă a sistemului public de sănătate, medicii acuză că de ani de zile acest sector este neglijat. Medicii solicită o rectificare bugetară care să permită creşterea finanţării în medicina de familie cu un procent între 9 şi 17% din FNUASS total, cât este în toate ţările europene, pentru continuarea activităţii cu asigurarea serviciilor necesare populaţiei. Aceste măsuri ar permite degrevarea spitalelor şi a serviciilor de urgenţă de apelări inutile, dar şi echilibrarea cheltuielilor în sistem.
„Deşi majoritatea decideţilor recunosc utilitatea asistenţei medicale primare ca parte dintr-un sistem de sănătate eficient, iar medicilor de familie li s-a promis de ani de zile că pe agenda publică se va prioritiza susţinerea dezvoltării medicinei de familie, faptic, aceştia de-abia mai supravieţuiesc cu tot ceea ce înseamnă cheltuielile unui cabinet“, se precizează într-o adresă depusă de Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie la Guvern, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Finanţelor Publice, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi sediul Prefecturii Bucureşti.
În același timp, Societatea Naţională de Medicină de Familie a depus un memoriu asemănător la Guvern şi la Ministerul Sănătăţii, în care solicită alocarea de fonduri suplimentare pentru asistența medicală primară, prin rectificare bugetară.

Sursa www.romania-actualitati.ro
Personalul medical migrează masiv spre spitale
Medicii își susțin afirmațiile prin faptul că minima creştere a finanţării AMP în 2018 poate acoperi strict creşterea costurilor pentru menţinerea funcţionării cabinetelor, fără a permite nici o minimă investiţie sau fără a putea face posibilă vreo creştere a veniturilor personalului, respectiv medici şi asistente medicale.
“Este cunoscut faptul că medicii de familie lucrează în baza contractelor încheiate cu casele de asigurări de sănătate, deci veniturile cabinetelor provin din plata serviciilor medicale, din FNUASS. În cabinetele de medicină de familie, medicii şi asistenţii fac parte din sistemul public de sănătate şi este echitabil să aibă venituri similare celorlalţi medici şi asistenți care realizează servicii medicale în sistemul public de sănătate, pentru a nu se produce dezechilibre majore în sistem, cu consecinţe greu de depăşit. În ultimul an de zile, cel puţin, s-a constatat o migrare a asistentelor medicale din cabinete spre spitale, asta datorită salariilor mai mari. Trist este şi faptul că din aceste motive, şi nu numai, tinerii medici nu vor să mai aleagă la rezidenţiat medicina de familie”, a declarat dr. Marina Pârcălabu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, conform romanialibera.ro.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol