2 mai 2024, 4:56

Medicina, dreptul și finanțele, printre profesiile cele mai expuse riscului de a fi înlocuite de inteligența artificială

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) avertizează asupra riscului major reprezentat de tehnologia IA (inteligența artificială) pentru anumite profesii, cuantificat la aproximativ 27% din totalul locurilor de muncă din cele 38 de țări membre ale blocului economic.

Într-un raport publicat recent și intitulat sugestiv IA și locurile de muncă – nevoia de a acționa urgent, organizația economică, ce include Marea Britanie, Japonia, Germania, SUA, Australia și Canada, subliniază că joburile din medicină sau justiție, ce necesită o înaltă calificare, vor fi și cele mai expuse impactului “revoluției” IA.

De ce investesc companiile în inteligența artificială

Pentru multe companii care deja au adoptat tehnologia IA, principalele motivații de a investi în această tehnologie sunt strict legate de îmbunătățirea performanței angajaților și reducerea costurilor de personal.

Potrivit OCDE, statele cele mai expuse acestui risc de pe piața muncii sunt Ungaria, Slovacia, Polonia, Cehia, Germania și Italia, în ciuda faptului că ponderea firmelor care au adoptat IA este încă destul de mică.

Locurile de muncă bine plătite, care necesită studii superioare, ar putea suferi cel mai mult de pe urma implementării tehnologiei IA.

Ocupațiile de înaltă calificare, cele mai expuse

Ocupațiile de înaltă calificare sunt cele mai expuse automatizării, în special domeniile dreptului, culturii, științei, ingineriei și afacerilor.

În acest context caracterizat de evoluții rapide, combinate cu scăderea costurilor de producere și adoptarea crescândă a acestor noi tehnologii IA, economiile OCDE s-ar putea afla într-un punct de cotitură, care ar putea schimba fundamental piața muncii.

În medicina de urgenţă chatbot-ul de inteligenţă artificială, ChatGPT, a fost capabil să pună diagnostice cel puţin la fel de bine ca medicii, ba chiar a reuşit în unele cazuri să-i depăşească, potrivit unui studiu realizat de cercetători olandezi care au ajuns la concluzia că AI va „revoluţiona domeniul medical”.

Un astfel de chatbot are potenţialul de a accelera procesul de diagnosticare, dar nu poate înlocui judecata şi experienţa umane, spun autorii studiului publicat miercuri, subliniind că medicii de la camerele de gardă nu sunt în pericol de a rămâne fără un loc de muncă.

Povestea unui chatbot

Treizeci de cazuri care s-au prezentat într-un departament de urgenţă din Ţările de Jos în 2022 au fost analizate cu ajutorul ChatGPT pe baza istoricului pacientului, a testelor de laborator şi a observaţiilor medicului.

În urma analizei datelor, chatbot-ul a trebuit să sugereze cinci diagnostice posibile.

În 87% dintre cazuri diagnosticul corect se afla pe lista propusă de medici, prin comparaţie cu 97% pentru versiunea 3.5 a ChatGPT.

Chatbot-ul „a fost capabil să efectueze diagnostice medicale la fel cum ar fi făcut-o un medic uman”, a rezumat Hidde ten Berg, de la departamentul de urgenţă al spitalului Jeroen Bosch, din sudul Ţărilor de Jos.

Potrivit autorilor, concluzia acestui experiment sugerează că AI ar putea juca un rol vital ajutând medicii din camerele de gardă în cazuri grave, atunci când sunt puşi sub presiune.

Chatbot-ul „poate ajuta la stabilirea unui diagnostic şi poate sugera variante la care medicul nu s-a gândit”, a declarat Steef Kurstjens, unul dintre autori.

Astfel de instrumente bazate pe AI nu sunt însă concepute ca dispozitive medicale şi folosirea lor poate ridica probleme cu privire la confidenţialitatea unor date medicale sensibile pentru pacient


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol