24 aprilie 2024, 7:03

Medicul care le-a dat românilor primul manual de igienă

Noul coronavirus a surprins Planeta, dincolo de consecinţele sale catastrofale în plan sanitar şi economic, şi în planul igienei de bază. În era tehnologiilor de vârf, a disputelor despre implementarea 5G, a coexistenţei cu inteligenţa artificială şi a cărnii produse la imprimanta 3D, populaţia Globului învaţă să se spele pe mâini!

Şi nu oricum, ci prin campanii publicitare subvenţionate de stat, repetate în buclă, pe toate canalele media, până ajunge mesajul acolo unde trebuie, adică la omul de rând care învaţă acum să cânte câte un fragment de melodie celebră timp de 20 de secunde, cât ar trebui să dedice spălatului mâinilor.

Probabil că puţini ştiu, dar un medic român, născut la început de secol XX la Gyula, în Ungaria, este considerat întemeietorul igienei experimentale din România.

Medicul Ilie Ardelean s-a născut la 10 octombrie 1906, la Gyula, în Ungaria, potrivit Enciclopediei României.

A urmat studiile liceale la Arad şi pe cele superioare la Facultatea de Medicină din Cluj, potrivit lucrării lucrării „Membrii Academiei Române/1866-2003” (Ed. Enciclopedică/Ed. Academiei Române, 2003), citate de Agerpres.

În anul 1933, a intrat ca preparator la Catedra de Igienă a Facultăţii de Medicină din Cluj, unde a devenit profesor în 1948.

Specializare la Harvard

Între 1936 şi 1938, a fost bursier al Fundaţiei „Rockefeller” din SUA, specializându-se la Universitatea Harvard. A desfăşurat activităţi ştiinţifice la institute de învăţământ superior din New York, Albany şi Boston.

A fost numit şef al Catedrei de Igienă Generală şi Comunală în 1948, apoi decan al Facultăţii de Igienă din cadrul Institutului de Medicină şi Farmacie din Bucureşti. Totodată, a fost directorul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică din Bucureşti între 1948 şi 1961. După 1961, a activat ca şef al Secţiei de Igienă Comunală din cadrul aceluiaşi institut.

Primul manual de igienă generală

A coordonat primul manual unic de igienă generală şi comunală din România, potrivit sursei citate.

A avut contribuţii la studiul infecţiilor pneumococice şi streptococice, în domeniul igienei muncii, precum şi în profilaxia toxiinfecţiilor alimentare. A desfăşurat o amplă activitate ştiinţifică în domeniul igienei mediului, cercetând efectele avute de poluarea bazinelor cu apă şi a aerului asupra sănătăţii umane.

Este considerat întemeietorul igienei experimentale din România.

Membru corespondent al Academiei Române

A fost preşedintele Societăţii de Ştiinţe Medicale şi al Societăţii de Igienă din România.

Dintre cele 250 de lucrări ştiinţifice publicate, pot fi enumerate: „Combaterea microorganismelor de coroziune din instalaţiile de alimentare cu apă”, „Contribuţii la documentarea medico-sanitară în sistematizarea unui teritoriu cu profil agrozootehnic” şi „Elemente de biometeorologie medicală”.

La 2 noiembrie 1948, Ilie Ardelean a devenit membru corespondent al Academiei Române.

A murit la 9 ianuarie 1972, la Bucureşti.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol