1 mai 2024, 14:21

Merită încercat: Friptură de somon 100% vegetală datorită imprimării 3D

După carnea sintetică trebuie să ne pregătim pentru fileul de pește imprimat 3D!

În 2020, Redefine Meat, o companie din Israel, a inventat ”Alt-Steak”, o ”friptură” care redă textura, aroma și aspectul unei bucăți reale de carne – prin intermediul tehnologiei de printare 3D.

Noua Alt-Steak este făcută din proteine din soia și mazăre, ulei de cocos și floarea-soarelui și arome și coloranți naturali. Creată pentru a reda aspectul unui mușchiuleț de vită, falsa friptură este bogată în proteine și nu conține colesterol.

Tehnologia avansată, chiar și în sectorul alimentar, nu cunoaște bariere. După insectele au început să „invadeze” mesele europene, trebuie să ne pregătim acum pentru fileul de pește printat. Este produs cu celule animale crescute în laborator. Inovația, cu un gust (probabil) incredibil, vine de la o companie israeliană.

Fondată în 2021, Plantish dezvoltă alternative vegetale la peștele de crescătorie. Acest start-up israelian, care își propune să devină principala marcă de pește din lume, a strâns anul trecut 12,5 milioane de dolari.

Compania a abordat pentru prima dată piața somonului, cu fileuri de pește concepute cu ajutorul unei tehnologii patentate de imprimare 3D, scrie Animanews.

Potrivit lui Ariel Szklanny, unul dintre fondatorii Plantish, „textura fileului de somon creat este fantastică. Noi doar îmbunătățim puțin mai mult aroma. Intenționăm să îl comercializăm în restaurante în acest an”.

Doctorul în inginerie tisulară a explicat de ce a ales o alternativă pe bază de plante, în loc să cultive celule de pește în laborator, opțiunea preferată în prezent de majoritatea companiilor care intră în acest sector.

„Celulele sunt dificil de cultivat și este foarte scump”, spune el. „Materialele sunt scumpe, echipamentele sunt scumpe, în timp ce pentru a face produse pe bază de plante poți pur și simplu să cumperi proteină de mazăre sau de soia, să o combini și să obții ceva care arată ca somonul”.

Somonul pe bază de plante creat de Plantish este îmbogățit cu Omega-3 și proteine pentru a oferi aceleași beneficii nutriționale ca și originalul.

În prezent, somonul este cel mai consumat pește de mare după creveți. Ariel Szklanny nu exclude aplicarea tehnologiei sale și la alte produse: „Conceptul nostru poate fi aplicat la orice file de pește. Atâta timp cât este pește și arată ca un pește, suntem capabili să reproducem forma și textura”.

Obiectivul Plantish este de a conserva oceanele, care sunt în mare parte amenințate de pescuitul excesiv, oferind în același timp un produs de calitate consumatorilor.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, se preconizează o creștere a consumului de pește de la 179 milioane de tone în 2018 la 204 milioane de tone în 2030.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol