20 iunie 2024, 2:25

Mit sau realitate: Proteinele vegetale sunt mai sănătoase decât proteinele animale

Proteinele complete de înaltă valoare biologică sunt cele care conțin toți aminoacizii esențiali în proporțiile necesare organismului.

Proteinele de origine animală, cum ar fi cele din ouă, lapte și carne, sunt proteine complete de înaltă valoare biologică.

Proteina animală este o componentă esențială a dietei umane și joacă un rol crucial în susținerea creșterii și regenerării celulelor, dezvoltarea musculară și menținerea unui sistem imunitar puternic.

Principalele surse de alimente ce conțin proteine vegetale: Caviarul roșu, parmezanul, pieptul de pui, tonul, carne de vită, carnea de porc, creveții, brânza de vaci, creveții, leptele și ouăle.

Pe de altă parte, consumul de fasole şi fructe cu coajă lemnoasă bogate în proteine vegetale poate ajuta femeile să rămână sănătoase pe măsură ce îmbătrânesc, potrivit unui nou studiu, citat de ScienceDirect.

În special, femeile care consumă mai multe proteine vegetale sunt mai puţin predispuse la boli cronice şi sunt în general mai sănătoase.

Persoanele care au inclus mai multe proteine în alimentaţia lor din surse precum fructe, legume, pâine, fasole, leguminoase şi paste au suferit într-o mai mică măsură de boli cardiovasculare, cancer şi diabet şi de scădere a funcţiei cognitive şi mentale.

La polul opus, femeile care consumă mai multe proteine animale sunt mai predispuse la boli cronice.

„Aportul de proteine la vârstă mijlocie este asociat cu o sănătate mai bună, într-o etapă ulterioară a vieţii. De asemenea, am descoperit că sursa de proteine contează. Obţinerea majorităţii proteinelor din surse vegetale la vârsta mijlocie, precum şi a cantităţii mici de proteine animale, se pare că promovează o sănătate bună.

Cei care au consumat cantităţi mai mari de proteine animale au avut tendinţa de a dezvolta boli cronice şi nu au reuşit să obţină un o funcţie fizică îmbunătăţită, pe care o asociem de obicei cu consumul de proteine”, a explicat dr. Andres Ardisson Korat, cercetător la Centrul pentru Îmbătrânire de la Universitatea Tufts din SUA.

Aceste rezultate susţin recomandarea ca femeile să consume cea mai mare parte din proteine sub formă de fructe, legume, nuci şi seminţe, deşi trebuie să consume şi peşte şi proteine animale, datorită conţinutului lor de fier şi vitamina B12.

„Aportul de proteine din dietă, în special de proteine vegetale, în timpul vârstei mijlocii joacă un rol important în promovarea îmbătrânirii sănătoase şi menţinerea rezultatelor pozitive asupra sănătăţii, mai târziu în viaţă”, a subliniat Korat.

Cercetătorii au examinat Harvard Nurses’ Health Study, care a monitorizat sănătatea femeilor de profesie asistente medicale din 1984 până în 2016.

La începutul proiectului, participantele la studiu aveau vârste cuprinse între 38 şi 59 de ani şi aveau o sănătate fizică şi psihică bună.

S-a dovedit că femeile care au consumat mai multe proteine vegetale aveau cu 46% mai multe şanse de a fi sănătoase până la bătrâneţe.

În acelaşi timp, cele care au preferat proteine animale din carne de vită, lactate, pui şi fructe de mare au avut şanse mai reduse cu 6% de a-şi menţine sănătatea pe măsură ce au îmbătrânit.

Cercetările arată că proteinele vegetale sunt asociate mai mult cu o sănătate mintală bună, ulterior în viaţă.

Consumul de proteine vegetale favorizează scăderea colesterolului rău, a tensiunii arteriale şi a sensibilităţii la insulină, în timp ce un consum mai mare de proteine animale duce la o intensificare a factorului de creştere asemănător insulinei, descoperit în cazul cancerului.

În plus, proteina din lapte în sine nu a fost asociată semnificativ cu îmbunătăţirea stării de sănătate la bătrâneţe.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol