16 aprilie 2024, 21:17

Ce mai poți face în metavers: căsătorie și școală medicală (VIDEO)

Metaversul este o nouă viziune privind punerea în practică a realității virtuale. Deși au existat tot felul de încercări de-a lungul istoriei, Facebook (sau, după noul nume, Meta) este compania care vrea să preia frâiele acestui curent și să creeze cel mai solid metavers. În viitorul univers creat de Meta, ni se promite că vom socializa, învăța, colabora și ne vom juca, într-un spațiu virtual 3D interconectat, pe care Zuckerberg îl descrie drept un „Internet întruchipat”. Acest spațiu va fi produsul unei rețele de creatori și dezvoltatori. (Citește mai mult despre metavers)

Între timp, tot felul de companii vor să prindă valul și vin cu inovații menite să atragă atenția presei. Iată două exemple.


Căsătoria din cloud

Traci și Dave Gagnon s-au întâlnit „în nor” (cloud), așa că era firesc ca nunta lor să aibă loc tot acolo. Avatarele lor digitale au organizat o ceremonie mediată de Virbela, o companie care construiește medii virtuale pentru muncă, învățare și evenimente. Soții Gagnon au avut o nuntă hibridă. Cuplul s-a căsătorit fizic pe 4 septembrie în New Hampshire, unde locuiesc, într-o ceremonie oficiată de un prieten hirotonisit online, dar au avut simultan și ceremonia virtuală în Virbela: au transmis în direct nunta lor pentru cei care nu au putut fi acolo în persoană. Oaspeții ceremoniei virtuale au participat prin intermediul unui computer, ceea ce a necesitat descărcarea unui software și apoi crearea unui avatar.

Directorul de vânzări de evenimente și parteneriate de la Virbela a spus că bugetul organizării unui eveniment în metavers depinde de ceea ce doresc clienții: dacă trebuie un inginer software care să construiască o sală de bal virtuală sau ceva de acest tip, atunci costul crește, variind de la câteva mii de dolari până la peste 10.000. Pe măsură ce metaversul se construiește, vor fi mai multe obiecte și medii gata făcute. Mirii vor putea alege dintre locuri, flori, peisaje, rochii, divertisment muzical și alte elemente deja create.

Din cauza pandemiei de Covid-19, tehnologia este deja încorporată în ceremonii mai mult ca niciodată. Au avut loc nunți pe Zoom, iar unele ceremonii în persoană au acum o componentă de difuzare live, pentru oaspeții care nu pot fi acolo. Anul trecut, un cuplu a cărui nuntă a fost anulată din cauza pandemiei a organizat o ceremonie în Animal Crossing, un joc video popular. Dar aceste nunți care au loc exclusiv în metavers nu sunt în prezent legale. Chiar și nunțile virtuale prin videoconferință, pe care multe state din SUA le-au permis în timpul perioadei de vârf a pandemiei, au fost interzise de atunci în statul New York și în alte părți.

Cu toate acestea, metaversul va duce aceste sărbători virtuale mult mai departe, spun experții. Dacă într-adevăr vrei să faci ceva diferit, în metavers ai putea să-ți lași creativitatea să zburde:

  • număr nelimitat de invitați;
  • liste de cadouri care includ NFT -uri;
  • nunți în spațiul cosmic sau în orice alt loc.

 

Rolul organizatorilor de nunți ar putea fi mai degrabă de producători sau regizori de film, iar acest lucru ar necesita abilitățile unui inginer software, un rol care nu este prevăzut în niciun buget tipic pentru nunți.

Școală virtuală, doctori reali

Școlile de medicină experimentează tehnologii de realitate virtuală și augmentată pentru a-i ajuta pe medicii în curs de formare să-și practice abilitățile. GigXR, o companie din Los Angeles, care oferă tehnologii de realitate extinsă – o combinație de realitate virtuală și augmentată – pentru predare și instruire, are un parteneriat cu Universitatea din Michigan, pentru a utiliza conținut holografic în formarea medicilor și asistenților medicali.

De obicei, atunci când studenții la medicină își exersează abilitățile de diagnostic preclinic, școlile aduc oameni din afară, cărora li se spune să se comporte ca și cum ar avea diferite afecțiuni sau răni sau chiar se folosesc manechine tactile pentru a practica procedurile. Atât actorii, cât și manechinele costă bani și necesită ca studenții să se afle într-un singur loc, ceea ce nu a mai fost mereu posibil în perioada cea mai gravă a pandemiei.

Compania GigXR folosește captura video de înaltă tehnologie pentru a filma un pacient care prezintă diferite simptome ale unei afecțiuni, apoi proiectează acel pacient ca un avatar în orice spațiu fizic. Studenții la medicină pot interacționa cu holograma de pe telefoanele lor, prin intermediul aplicației HoloLens de la Microsoft și pot chiar să privească în interiorul corpului, pentru a vedea cum procedurile lor afectează procesele fiziologice reale.

O analiză academică a utilizării dispozitivelor VR, AR și realitate mixtă montate pe cap, în educația medicală, a constatat că dispozitivele au fost eficiente ca instrument primar sau suplimentar în 93% dintre cazurile analizate. Cu alte cuvinte, îngrijirea sănătății are loc în lumea reală, dar adăugarea unei componente de metavers poate face formarea mai ieftină și mai adaptabilă.

Surse: The New York Times / Axios
Foto: GigXR (Youtube)


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol