20 ianuarie 2022, 9:54

În Mexic, avortul nu mai este ilegal

În timp ce SUA se dovedesc retrograde, prin recenta hotărâre din Texas de a incrimina avortul după șase săptămâni de sarcină, vecinul Mexic a decis neconstituțională criminalizarea avortului. Este un avans notabil, în timp ce mai multe state din America Centrală și de Sud încă se opun sau limitează avortul.

Este o cucerire importantă pentru drepturile femeilor într-o țară destul de conservatoare. Curtea Supremă din Mexic a declarat neconstituțională incriminarea avortului, într-un vot unanim. Această decizie a fost descrisă drept „istorică” de către apărătorii drepturilor acestei țări catolice din America Latină.

Curtea s-a întrunit în sesiune plenară timp de două zile pentru a lua în considerare constituționalitatea articolelor din codul penal al statului Coahuila, din nordul Mexicului, care pedepsesc femeile care avortează cu până la trei ani de închisoare. Aceste articole au fost declarate în unanimitate neconstituționale de către cei zece judecători prezenți și s-a stabilit o jurisprudență pentru instanțele din țară.

Hotărârea va avea un domeniu de aplicare național, deoarece va permite femeilor care trăiesc în state în care avortul este criminalizat să aibă acces la avort prin decizia unui judecător. Femeia trebuie să ceară serviciilor de sănătate să efectueze avortul și, dacă ele refuză să facă acest lucru, poate să se prezinte în fața unui judecător și să facă apel. Judecătorul va avea puterea de a dispune avortul. Noua legislație este și un instrument care permite femeilor încarcerate pentru avorturi să-și recapete libertatea.

Mexicul este o țară federată în care statele sunt autonome în adoptarea legilor lor, dar acestea pot fi invalidate prin apel, atunci când contravin deciziilor Curții Supreme care stabilește jurisprudența. Ciudad de México a dezincriminat avortul până la 12 săptămâni de sarcină în 2007; i-au urmat statele Oaxaca, Veracruz și Hidalgo.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.