30 noiembrie 2020, 6:16

Mihai Viteazu, omagiat în fiecare an. Horea, Cloșca și Crișan, martiri și eroi ai neamului românesc

Mihai Viteazul, Horia, Cloșca și Crișan sunt recunoscuți drept martiri și eroi ai neamului românesc.

Parlamentul a decis asta în urma unui proiect de lege și vor fi omagiați prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific.

Deputații au aprobat, cu 240 de voturi ”pentru”, 18 ”împotrivă” și 23 abțineri proiectul de lege are ca obiect de reglementare declararea lui Mihai Viteazul, Domn al Țării Româneşti, Domn al Moldovei şi Principe al Transilvaniei, drept martir şi erou al naţiunii române, în semn de recunoaştere şi respect pentru idealurile susţinute şi sacrificiul făcut, arată stiri.tvr.ro.

Autoritățiile se vor ocupa de ceremoniile anuale care vor avea loc în data de 27 mai. Vor sprijini material sau logistic organizarea şi desfăşurarea programelor şi manifestărilor, în limita fondurilor disponibile.

Și proiectul de lege care are ca obiect de reglementare pentru declararea personajelor istorice Horea, Cloșca și Crișan, martiri și eroi ai națiunii române a fost votat. Deputații au aprobat cu 245 de voturi ”pentru”, 19 ”împotrivă” și 21 abțineri și se va comemora la data de 2 noiembrie.

Se declară martiri și eroi ai națiunii române, Vasile Nicula, Ion Oargă, și Gheorghe Crișan, cunoscuți popular sub numele Horea, Cloșca și Crișan, pentru rolul, curajul, eroismul și sacrificiul lor din timpul răscoalei țărănești din anul 1784. Ceremoniile se vor desfășura anual în data de 2 noiembrie și pot fi marcate de autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și de instituțiile publice de cultură din țară și din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cu caracter cultural-științific”, conform legii adoptate de Parlament.

sursa foto: cotidianul.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.