9 mai 2024, 1:17

Mii de persoane așteaptă să intre în România prin Vama Siret. Mai multe localități din țara noastră acceptă refugiați din Ucraina

Au început să apară în România primii refugiați din Ucraina. Sunt cozi mari la frontiera Tereblecea-Siret. Autoritățile ucrainene au permis ieşirea din ţară doar a femeilor și copiilor. În cazul bărbaților este permisă părăsirea țării doar pentru cei care au rezidență pe teritoriul altui stat, relatează tion.ro.

Invadarea Ucrainei de către Rusia determină populaţia ucraineană să părăsească în masă ţara aflată în război. Mii de oameni panicaţi de începerea conflictului militar au stat, joi, la cozi interminabile la frontiera dintre Ucraina şi România, în zona localităţii Tereblecea, pentru a părăsi, pe jos, teritoriul ucrainean, având ca destinaţie finală diferite oraşe din România sau alte ţări europene, relatează AGERPRES.

De asemenea, sute de maşini cu numere de Ucraina aşteptau la rând în Punctul de Trecere a Frontierei Tereblecea – Siret, pentru a putea ajunge în România.

Mulţi dintre refugiaţi au reuşit să ia cu ei cel mult o valiză în care au pus obiectele de strictă necesitate.

Primarul de la Sighetu Marmației, Vasile Moldovan a declarat pentru HotNews.ro că la punctul de frontieră au început să apară primii refugiați din Ucraina.

„Există un număr mai mare de cetățeni care tranzitează decât de obicei punctul vamal. Din câte am discutat cu cei care țin legătura acolo (n. red. un echipaj de poliție), cei care intră întreabă de gară și de cum pot ajunge în Polonia și Cehia. Deocamdată cereri de găzduire nu avem din partea lor. Sunt mulți care au și rude în România(…) Avem identificate locații pentru găzduirea refugiaților, dar deocamdată nu am instalat corturile ci așteptăm dispozițiile și în funcție de numărul celor care tranzitează și de opțiunile acestora”, a declarat primarul din Sighetu Marmației pentru hotnews.ro.

Sunt și ucraineni cu cetățenie română și vin din regiunea Ivano–Frankivsk, care a fost bombardată.

Vă reamintim, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a spus că România ar putea primi 500.000 de refugiați ucraineni. Aceștia vor fi găzduiți în tabere amplasate în șase județe.

„Lumea e speriată toată, fiecare fuge care încotro, care la rude, care mai au case pe la munte. Se ascunde lumea, pentru că e o situaţie dificilă”, a declarat, pentru AGERPRES, o ucraineancă ce a părăsit, joi, ţara.

Premierul Nicolae Ciucã a convocat, la nivelul Guvernului, task-force-ul pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militarã rusã din Ucraina.

Celula de crizã interinstituţionalã pentru sprijinirea şi acordarea de asistenţã consularã cetãţenilor români aflaţi pe teritoriul ucrainean a fost convocatã. MAE a precizat cã, pânã în prezent, 30 de cetãțeni români au contactat ministerul român pentru informații legate de situaţia din Ucraina sau pentru a informa asupra deciziei de a pãrãsi acest stat.

Mai mulți profesori din Ismail, Ucraina, au cerut prin intermediul conducerii Universității Dunărea de Jos să fie cazați la Galați, împreună cu familiile lor, a anunțat prorectorul Alexandru Nechifor, potrivit Rador, preluat de g4media.ro.

Prorectorul Universității Dunărea de Jos din Galați, Alexandru Nechifor, s-a întâlnit, joi, cu o parte din cei 85 de studenți ucraineni cazați în căminele studențești de la Galați, tinerilor fiindu-le oferit suport fizic, dar și consiliere psihologică, din partea instituției de învățământ.

În plus, potrivit prorectorului Alexandru Nechifor, Universitatea Dunărea de Jos din Galați a fost contactată de mai multe cadre didactice din Ismail (Ucraina), cu care instituția gălățeană colaborează, profesorii anunțând că, împreună cu familiile lor, doresc să fie cazați la Galați, fiind vorba de circa 20 de familii.

Majoritatea studenților ucraineni înscriși la Universitatea Dunărea de Jos din Galați se află în căminele gălățene, după ce în urmă cu o săptămână instituția de învățământ superior a anunțat reluarea cursurilor în format fizic și renunțarea la cele în format online, desfășurate astfel, în ultimii doi ani, a declarat, pentru Radio România Actualități, Maria Marian, președinta Clubului Studenților Basarabeni și Bucovineni „Ștefan cel Sfânt”, din cadrul Ligii Studenților din Galați. Potrivit acesteia, nu au reușit, însă, să ajungă la Galați, alți zeci de tineri aflați în an pregătitor sau studenți în anul I la Universitatea de stat gălățeană. Maria Marian a mai precizat că studenții ucraineni care învață la Galați sunt îngrijorați de situația din Ucraina și se tem pentru siguranța familiilor lor, care trăiesc acolo.

Anastasie Moraru, primarul din Isaccea, un alt oraș unde se află un punct de trecere a frontierei cu Ucraina, a confirmat pentru HotNews.ro că astăzi s-a înregistrat o creștere a numărului de persoane venite din Ucraina, „dar nu semnificativă”. Probabil că numărul acestora va crește în orele următoare, a mai spus primarul care a mai precizat că mulți ucraineni care trec Dunărea pe la Isaccea se îndreaptă spre Bulgaria.

Testarea refugiaţilor din Ucraina, o prioritate. Demersuri legislative de exceptare de la măsurile de carantinare, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

Testarea covid a refugiaților din Ucraina va fi prioritară și este necesară inițierea unor demersuri legislative pentru ca aceștia să fie exceptați de la carantinare şi completarea formularului electronic, a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, potrivit stiri.tvr.ro.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Trebuie să găsim o soluţie, să-i testăm, să-i vaccinăm, dacă este cazul, și, bineînţeles, trebuie să iniţiem şi demersurile legislative care să excepteze această categorie de persoane de la măsurile legate de carantină şi de completarea acelui formular electronic.

Ministrul Sănătăţii a subliniat că există suficiente teste rapide, care vor fi trimise în teritoriu, pentru refugiaţi, dar este nevoie ca România să le ofere condiţii de acces la servicii de sănătate.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Există suficiente teste rapide la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi le vom trimite rapid în teritoriu. Iar testarea acestor persoane va fi prioritară şi e normal să fie aşa, astfel încât să nu favorizăm în niciun fel transmiterea infecţiei cu noul coronavirus. Lucrurile trebuie ţinute sub control şi din acest punct de vedere.

Analiza situației, la Ambasada Israelului din București

O analiză a situației create de invadarea Ucrainei de către Rusia în dimineața zilei de joi, încă de la primele ore, a avut loc joi la Ambasada Israelului din București.

Echipa ambasadei Israelului a discutat detalii despre primirea cetățenilor israelieni care ar putea veni spre România din Ucraina.

Ambasada anunță și un număr de telefon la care pot apela cetățenii israelieni care au nevoie de asistență. Iată și postarea ambasadei, din pagina sa de Facebook:

UPDATE

Un număr de 5321 de persoane au intrat din Ucraina în România joi, până la ora 16:00, anunță antena3.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol