Războiul din Ucraina a dus la o creștere a numărului tulburărilor mintale severe în rândul locuitorilor, inclusiv în rândul femeilor care au suferit traume din cauza ocupației rusești.
Înainte de izbucnirea conflictului în 2014, Ucraina avea deja o prevalență ridicată a tulburărilor mintale, care afectau până la o treime din populație.
Conform estimării OMS, „în Ucraina au apărut nouă milioane de cazuri noi de tulburări psihice grave, inclusiv de tulburare bipolară, schizofrenie, dar în principal consecințe ale traumei, datorate exclusiv invaziei din luna februarie a anului trecut.
E de înțeles că trauma determinată de război duce, în esență, la o creștere a numărului deja mare de persoane care suferă de probleme psihologice, scrie publicația cehă Hlídací Pes.
Aceste probleme afectează îndeosebi grupuri specifice, care sunt extrem de vulnerabile, cum ar fi soldații și veteranii, femeile, seniorii sau membrii diferitelor minorități și membrii comunității LGBT, ceea ce reprezintă încă o problemă destul de mare în Ucraina datorită societății profund tradiționaliste”, explică profesorul de psihiatrie Jiří Horáček, conducătorul Centrului pentru Studii Avansate ale Creierului și Conștiinței din cadrul Institutului Național de Sănătate Mintală din Republica Cehă.
Ucraina se confruntă cu o penurie de psihiatri, psihologi clinicieni și asistenți sociali, ceea ce agravează provocările legate de sănătatea mintală.
Războiul a avut ca efect o nevoie crescută de servicii de sănătate mintală și se fac eforturi pentru a integra abordările destinate tratamentului traumelor în departamentele de chirurgie și pentru a crea echipe de psihologi în spitale.
Guvernul ucrainean face progrese în rezolvarea problemelor privind sănătatea mintală, însă persistă îngrijorările cu privire la impactul pe termen lung al războiului și la transmiterea traumei între generații.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol