18 aprilie 2024, 8:21

Ministrul Apărării: Proiectul de lege privind situația de criză și rezerviștii nu este de actualitate

Guvernul pregătește un proiect de lege care vizează gestionarea rapidă a situațiilor de criză, în contextul conflictului din Ucraina, a fost știrea care a circulat în spațiul media luni, provocând panică. De ce? Pentru că unele prevederi s-ar referi la mobilizare.

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că proiectul de lege apărut în spaţiul public privind situaţia de criză şi pregătirea unei rezerve generale în caz de război, în care să fie cuprinşi bărbaţii români între 18 şi 60 de ani, nu este de actualitate şi că ministerul pe care îl conduce va anunţa opinia publică despre proiectele sale legislative.

„Proiectul ajuns în media era o colecţie de prevederi din mai multe legi, fără expunere de motive, fără detalii. Nu este de actualitate. Era un draft, nu era pregătit pentru a intra în transparenţă. Când avem un proiect, anunţăm noi opinia publică”, a precizat Vasile Dîncu.

În media au apărut referiri la un draft de act normativ potrivit căruia CSAT poate să impună situaţia de criză, la propunerea ministrului Apărării Naţionale. Una dintre prevederi s-ar referi la faptul că rezerva generală în caz de stare de asediu, de mobilizare sau de război va fi formată din toţi bărbaţii români cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, scrie AGERPRES.

De asemenea, potrivit unei alte prevederi, cetăţenii cu obligaţii în îndeplinirea îndatoririlor militare ar fi cei care îndeplinesc serviciul militar activ sau sunt în rezervă, cei încorporabili, între 20 şi 35 de ani, precum şi bărbaţii cu vârste cuprinse între 35 şi 63 de ani.

CITIȚI AICI ÎN DETALIU:

LIBERTATEA: Proiect de lege: Bărbații între 18 și 60 de ani, în rezerva generală în caz de război

Anterior declarației ministrului Vasile Dîncu surse guvernamentale au declarant pentru Europa FM că până la finalul săptămânii, ministerele trebuie să încheie avizarea proiectului, care apoi va intra în Guvern. Apoi, proiectul va merge la Parlament.

Fostul șef al Armatei, generalul Ștefan Dănilă, a spus pentru Europa FM că este important ca Guvernul să explice proiectul pentru ca altfel se creează panică.

„E foarte probabil ca în condițiile în care va considera că există posibilitatea afectării securității naționale prin evenimentele care se produc la graniță sau în apropierea noastră să se ia măsura respectivă. Faptul că sunt asociate în acest proiect și legea privind pregătirea populației, adică elemente de mobilizare care nu au nicio legătură cu starea de criză. Se induce o îngrijorare suplimentară în rândul populației. Ar trebui ca din partea autorităților să se explice mai bine care este intenția privind această lege și faptul că starea de criză nu are legătură directă cu mobilizarea care este la alt nivel”, a explicat Ștefan Dănilă.

„Probabil că este o situație care impune grăbirea modificării acestor acte și vedem că situația în jur nu este foarte liniștită și ar fi necesară modificarea de urgență a acestor legi. Ar trebui explicat mai bine faptul că mobilizarea nu se va produce pe timpul stării de criză. O stare de criză nu presupune și stare de mobilizare. Eu cel puțin așa știu din proiectul pe care l-am văzut”, a adăugat Ștefan Dănilă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol