19 aprilie 2024, 11:21

Ministrul israelian de Externe: Guvernul României ne-a ajutat să salvăm multe vieți

Ministrul Afacerilor Externe al Statului Israel, Yair Lapid, aflat în vizită oficială în România, a mulţumit, duminică, Guvernului României pentru cooperare şi ajutorul dat cetăţenilor israelieni în contextul conflictului din Ucraina, fapt ce a dus la salvarea multor vieţi.

„Guvernul României a lucrat îndeaproape cu noi şi ne-a ajutat foarte mult să salvăm multe vieţi. Copiii de origine evreiască din Odesa, copii cu cancer, au fost trimişi în Israel pentru tratament şi mii de refugiaţi au scăpat prin vama Siret. Vieţile lor au fost salvate de cooperarea dintre ţările noastre. Vă mulţumesc şi mulţumesc Guvernului României pentru cooperare şi pentru ajutor”, a declarat Yair Lapid, după întâlnirea cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

El a făcut apel la Federaţia Rusă să soluţioneze conflictul cu Ucraina prin negocieri.

„Pe lângă prietenia noastră îndelungată, atât în momente de pace cât şi în momente de război, cum vedem acum invadarea Ucrainei de către Rusia, care este fără justificare, noi apelăm la Rusia să înceteze şi să soluţioneze acest conflict prin negocieri. Noi vom face tot ce este posibil pentru a avea soluţie de pace. Lucrăm împreună cu aliaţii noştri – Statele Unite şi cu partenerii europeni – pentru a încerca să punem capăt acestei tragedii cât mai curând posibil”, a subliniat ministrul de Externe israelian.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat, duminică, după întrevederea cu omologul său israelian, Yair Lapid, că peste 3.000 de cetăţeni israelieni şi peste 1.200 de cetăţeni ucraineni de origine evreiască au fost sprijiniţi de România să intre pe teritoriul ţării noastre şi apoi să fie evacuaţi spre Israel.

„Discuţiile substanţiale pe care le-am avut astăzi reflectă nivelul excelent al relaţiilor noastre bilaterale, care au o natură strategică, precum şi interesul comun al României şi statului Israel de dezvoltare şi aprofundare a dialogului politico-diplomatic şi sectorial. Această întrevedere vine în continuarea contactelor foarte bune pe care le-am avut în ultima perioadă, cel mai recent la 3 martie, când am avut o discuţie telefonică în contextul evenimentelor dramatice din Ucraina şi, de altfel, această vizită şi discuţiile noastre s-au concentrat în foarte mare măsură pe efectele agresiunii ilegale a Federaţiei Ruse asupra Ucrainei”, a declarat Aurescu într-o conferinţă de presă, după întâlnirea cu Yair Lapid.

Şeful diplomaţiei a subliniat eforturile României în procesul de evacuare din Ucraina a mii de cetăţeni israelieni sau de origine evreiască, inclusiv 100 de orfani.

„Am discutat despre eforturile comune de a sprijini procesul de evacuare a persoanelor care fug din calea războiului, inclusiv cetăţeni ai statului Israel. Prin punctele de frontieră ale României cu Ucraina şi cu Republica Moldova au intrat pe teritoriul ţării noastre peste 430.000 de cetăţeni ucraineni, la care se adaugă şi un număr foarte mare de cetăţeni ai altor state, care au fost evacuaţi, iar numărul acesta desigur creşte. L-am asigurat pe colegul meu de angajamentul României pentru acordarea întregului sprijin pentru evacuarea în continuare a cetăţenilor israelieni sau de origine evreiască din Ucraina. Până la acest moment, peste 3.000 de cetăţeni israelieni, peste 1.200 de cetăţeni ucraineni de origine evreiască au fost sprijiniţi de România să intre pe teritoriul ţării noastre şi apoi să fie evacuaţi, cu peste 12 zboruri către Israel, inclusiv în jur de 100 de orfani care au fost aduşi din Ucraina”, a arătat ministrul de Externe.

El a adăugat că aceste eforturi au fost posibile datorită eforturilor comune datorate unei cooperări exemplare a autorităţilor, cu referire la Departamentul consular din Ministerul Afacerilor Externe şi Ambasada Israelului la Bucureşti.

Bogdan Aurescu a amintit de operaţionalizarea recentă la Suceava a unui centru logistic, destinat să colecteze şi să transfere ajutorul internaţional pentru Ucraina, invitând statul Israel să sprijine acest centru.

În opinia oficialului român, criza gravă pe care o provoacă agresiunea militară rusă ilegală împotriva Ucrainei nu este doar o problemă a regiunii sau a Europei, ci are efecte la nivel global.

„Criza gravă multidimensională pe care o provoacă agresiunea militară rusă ilegală împotriva Ucrainei nu este doar o problemă a regiunii, nu este doar o problemă a Europei, dar are şi efecte la nivel global. De aceea, este important şi am hotărât împreună să rămânem într-un contact strâns şi, de asemenea, să acţionăm în cadrul oferit de diversele organizaţii internaţionale pentru a sprijini valorile democratice, pentru a sprijini dreptul internaţional”, a precizat Aurescu.

O altă temă abordată de cei doi miniştri de Externe se referă la pregătirea celei de-a treia şedinţe comune de guvern România-Israel (G2G), care este prevăzută a fi organizată în anul acesta.

Citeşte şi:

Ambasadorul Israelului a cărat în cârcă copii ucraineni refugiați, la Siret. ”Unii copii au cancer, unii au nevoie de dializă şi alţii sunt cu alte boli complexe”


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol