Vă puteți gândi la un exemplu de comediant, actor, poet sau scriitor care a suferit de boli mintale? Poate v-au venit în minte numele actorului Robin Williams sau comedianul Stephen Fry . Poate că a fost scriitoarea Virginia Woolf , Hans Christian Andersen, care suferea de depresie, Ernest Hemingway – suferea de depresie, a fost tratat cu șocuri electrice și a sfârșit prin a se împușca sau Graham Greene, cu tulburare bipolară. Bolile mintale au fost asociate de mult timp cu gândirea creativă . De exemplu, lupta matematicianului John Nash cu schizofrenia a fost ilustrată în filmul A Beautiful Mind (2001).
Creativitatea este deseori parte a unei boli psihice
Creativitatea este deseori parte a unei boli psihice, scriitorii fiind cei mai afectați, era concluzia celui mai amplu studiu realizat în acest domeniu până în prezent, în urmă cu câțiva ani, nota BBC.
Studiul a fost făcut de un grup de cercetători suedezi și a implicat peste un milion de persoane. Scriitorii prezintă cel mai ridicat risc de a suferi de anxietate, tulburare bipolară, schizofrenie, depresie și abuz de substanțe, au descoperit cercetătorii suedezi de la Institutul Karolinska.
Cercetările arată că persoanele cu boli mintale, cum ar fi schizofrenia, au deseori locuri de muncă creative . De asemenea, arată că grupurile creative, inclusiv comedianți , artiști și oameni de știință, au adesea un risc crescut de a se confrunta cu provocări legate de sănătatea lor mintală.
De tulburare bipolară suferă mai des și dansatorii și fotografii
De tulburare bipolară suferă mai des și dansatorii și fotografii. Pe de alta parte, ca grup, persoanele care au profesii din zona creativă nu sunt mai predispuse la a suferi de afecțiuni psihice decât alte persoane. Însă exista o probabilitate mai mare să aibă pe cineva apropiat cu o afecțiune, inclusiv anorexie sau autism, relatează revista Journal of Psychiatric Research.
Dr. Simon Kyaga, liderul grupului de cercetători, a declarat că rezultatele studiului sugerează că astfel de afecțiuni trebuie acum privite într-o noua lumină, iar anumite caracteristici ar putea fi chiar benefice sau dezirabile. „Dacă luăm în considerare faptul că anumite fenomene asociate cu boala pacientului sunt benefice, se deschide calea pentru o nouă abordare din punct de vedere al tratamentului. În acel caz, doctorul și pacientul ajung la o înțelegere asupra a ceea ce trebuie tratat și cu ce preț. În psihiatrie și în medicină în general există o tradiție de a vedea boala în alb și negru și să tratezi pacientul îndepărtând tot ceea ce este considerat morbid,” a spus acesta.
Beth Murphy, de la jurnalul Mind (Oxford), a declarat că personalitățile care suferă de tulburare bipolară ar putea fi benefice pentru cei din profesii creative, însă este posibil și ca bipolarii să caute profesii unde își pot folosi îndeletnicirile creative. „Este important să nu romantizăm oamenii cu probleme mintale, deseori portretizați ca genii creative care se chinuiesc. Știm că unul din patru oameni va fi diagnosticat cu o boală psihică anul acesta și că acești indivizi provin din medii sau profesii diferite. Principala grija este să primească informațiile și sprijinul de care au nevoie”.
Potrivit ScienceDaily, studiul a evaluat circa 1,2 milioane de pacienți și rude ale acestora, până la veri de gradul al doilea. Studiul a încorporat astfel mare parte din populația Suediei din ultimele decenii. Datele sunt anonime.
Sunt toți oamenii creativi creați egal?
Dar sunt toți oamenii creativi creați egal? Un nou studiu, publicat în BJPsych Open, și-a propus să exploreze dacă un grup creativ unic care nu a fost niciodată studiat înainte – magicienii – a prezentat tendințe similare față de unele boli mintale, cum ar fi schizofrenia. A fost analizat, de asemenea, dacă au risc să aibă o tulburare neurodivergentă, cum ar fi autismul.
Mulți cercetători cred că atât bolile mintale, cât și neurodivergența pot îmbunătăți gândirea creativă.
Cazul particular al magicienilor
Magicienii sunt unici prin faptul că își creează propriile spectacole și le și interpretează. În acest sens, se aseamănă cu comedianții. Majoritatea celorlalte grupuri creative fie creează, fie interpretează, dar nu pe ambele. Cu toate acestea, spre deosebire de comedianți, este mult mai mult în joc într-un spectacol de magie. Dacă gluma unui comediant eșuează, poate fi neplăcut, dar este puțin probabil să strice întregul spectacol, scrie medicalxpress.com.
Cu câteva glume bune care fac publicul să râdă, comediantul poate reveni pe drumul cel bun. În schimb, un truc magic eșuat poate fi dezastruos, iar oportunitățile de recuperare în timpul actului pot fi puține.
Prin urmare, magicienii trebuie să fie extrem de preciși în performanța lor și să posede abilități foarte tehnice, toate în timp ce distrează publicul simultan. Acest mediu de lucru unic și acest set de abilități îi fac pe magicieni un grup creativ interesant de studiat.
Studiul
Noul studiu dedicat acestora a inclus 195 de magicieni, în principal din Marea Britanie și SUA, cu o medie de 35 de ani de experiență în efectuarea de magie. Studiul inclus magicieni, mentaliști, experți în cărțile de joc și magicieni de spectacol amplu. Magicienii au completat chestionare pentru a evalua tendințele lor către trăsături autiste și psihotice. Acestea au fost apoi comparate cu un eșantion de ne-magicieni cu o gamă de vârstă și o distribuție de gen similare, precum și cu alte grupuri creative, cum ar fi comedianți, poeți, actori și muzicieni.
Magicienii nu au prezentat nicio predispoziție pentru trăsături autiste, obținând un punctaj similar cu populația generală. Magicienii au avut scoruri mai mici la aproape fiecare simptom psihotic în comparație cu eșantionul general și cu alte grupuri creative.
Magicienii au demonstrat o abilitate foarte ridicată de concentrare
În mod particular, magicienii au demonstrat o abilitate foarte ridicată de concentrare, niveluri mai scăzute de anxietate socială și mai puține situații de experiențe neobișnuite, gânduri distorsionate și halucinații. Toate aceste trăsături sunt extrem de avantajoase pentru munca magicienilor, deoarece le permit să se concentreze și să acorde atenție meseriei lor fără distrageri.
Magicienii studiați nu au prezentat nicio tendință către comportament antisocial și aveau un bun control asupra lor. În timp ce aceste trăsături sunt valoroase pentru multe grupuri creative, cum ar fi artiștii și comedianții, ele sunt mai puțin critice pentru o prestație magică. Spectacolele de magie sunt evenimente sociale, implicate adesea publicul și uneori folosesc asistenți. Prin urmare, a fi prietenos și afabil este un ingredient cheie pentru un spectacol de succes.
În acest sens, magicienii sunt mai asemănători cu oamenii de știință, care, de asemenea, obțin scoruri scăzute în ceea ce privește simptomele psihozei. Ambele categorii necesită niveluri ridicate de organizare și perseverență în munca lor. Mai mult, așa cum oamenii de știință explorează adesea soluții diferite pentru aceeași problemă, magicienii pot realiza același truc de magie în mai multe moduri.
Magicienii variază în nivelul de creativitate al performanțelor lor. În timp ce unii magicieni pot fi îndrăzneți și inovatori, mulți magicieni își pot construi cariere de succes realizând trucuri familiare, uneori cu propriile lor ajustări, fără nevoia de a crea trucuri noi.
Spre deosebire de alte grupuri creative care au mai multă flexibilitate în munca lor și pot improviza în timpul performanțelor, spectacolele de magie necesită disciplină și trebuie repetate exact în aceeași manieră pentru ca trucurile să funcționeze.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol