2 mai 2024, 19:55

Minusurile testului RT-PCR pentru depistarea COVID-19

Caz real: febră 38,8, stare de disconfort, bărbat. Medicul de familie îi recomandă să meargă să se testeze pentru eventualitatea infectării cu noul coronavirus SARS-CoV-2. Merge și se testează în aceeași zi, la un drive-thru, în parcarea unui mall. Urmează 48 de ore în care febra se menține, în ciuda antiinflamatoarelor și antitermicelor luate. După 48 de ore, surpriză și bucurie: testul PCR era negativ.

Cu toate astea, pacientul nostru nu înregistrează nicio schimbare, iar la analize și radiografie apar modificări care sugerează o infecție generalizată. Medicii înclină spre COVID-19. Testul PCR, însă, spune altceva.

Trec 10 zile, situația este neschimbată. Pacientul, în stare și mai gravă, în unele zile. Între timp, face tratament aproape ca pentru COVID-19. Nicio îmbunătățire. Face în a zecea zi de boală un nou test PCR. Altă clinică, alt drive-thru, 24 de ore de așteptare. Agonie: testul este pozitiv.

Nu puţine au fost situaţiile în care testul real time PCR a dat greş, ați auzit probabil de astfel de cazuri.

Ei bine, testul RT-PCR, considerat standardul de aur în diagnosticul COVID-19 are minusurile sale, tocmai pentru că este un test extrem de sensibil.

Radu Ciornei, doctor în imunologie şi microbiologie, spune în ce condiţii această modalitate de diagnostic îţi poate arăta fix inversul situaţiei reale de sănătate în care te afli, scrie mediafax.ro.

Şi medicul infecţionist Adrian Marinescu  explică faptul că nu există vreo analiză care să fie superioară acestui test, şi că el este folosit acum pentru diagnosticul iniţial al bolii COVID-19. Tu nu ai cum să influenţezi în vreun fel rezultatul testului.

„Testul acesta este foarte sensibil. De exemplu, dacă treci pe stradă sau în acel spital şi ţi se face testul şi cineva a expirat, a tuşit în preajma ta şi ai câteva copii din acel virus în gât, tu poţi în momentul acela să fii declarat pozitiv. Dar tu nu vei lua boala, pentru că acele câteva copii de virus din gât care sunt găsite în momentul respectiv vor fi ori curăţate de către mucus, ori de către macrofage, sau pur şi simplu nu sunt o doză infectantă”, spune Radu Ciornei, doctor în imunologie, microbiologie şi genetică moleculară.

„Teste fals negative pot fi din multe cauze. Pot fi erori umane, erori de protocol, eroare de recoltare. Reactivii pot fi expiraţi, ţinuţi în condiţii necorespunzătoare”, explică Dr. Radu Ciornei.

„Ştim clar că această analiză real time PCR este doar orientativă, ea pune diagnosticul în momentul iniţial, dar ştim bine că nu mai este obligatoriu să luăm această analiză pentru a demonstra că o persoană este vindecată. Avem o izolare de 14 zile, se consideră că după acest interval de timp infecţia nu mai este activă, asta oriunde în lume, nu numai în România. Atunci când folosim un anumit kit, el are o calitate, anumiţi parametri, parametrul de sensibilitate şi specificitate. Cu siguranţă că teste fals pozitive şi fals negative există oriunde în lume”, spune şi Dr Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balş din Capitală.

Virusul SARS-CoV-2 determina o infecție respiratorie denumită COVID-19 (Coronavirus infectious disease – 2019), cu perioada de incubatie medie de circa 5 zile (limite 2-14 zile). În timp ce majoritatea persoanelor cu COVID-19 au o boala necomplicată sau ușoară (81%), altele vor dezvolta forme severe care necesita oxigenoterapie (14%) si aproximativ 5% vor necesita tratament într-o unitate de terapie intensivă.

Principalele neajunsuri ale testelor RT-PCR:

    • Trebuie recoltate cu grija secrețiile, astfel încât să nu se deterioreze materialul genetic viral
    • Necesită un timp mai îndelungat pentru prelucrare
    • La timpul necesar prelucrării se adaugă timpul de transport al probei de la locul recoltării către laboratorul dotat corespunzător
    • Necesită expertiză pentru realizare
    • Necesită kituri de laborator costisitoare
    • Există pericol de contaminare la prelucrarea secrețiilor contaminate
    • Testul nu arată dacă ai avut infecție în trecut

Un test PCR pentru SARS-CoV2 determină strict prezența virusului SARS-CoV2 și nu are nicio șansă să determine un alt virus, a explicat Constanța Popa pentru HotNews.ro: „Tehnica PCR, ca principiu, este o tehnică folosită pentru foarte multe analize. Însă, în funcție de kiturile de reactivi dedicate, ele detectează un anumit virus. Aceste kit-uri sunt dedicate pentru virusul care urmează a fi determinat prin analiză. Orice analiză are kit dedicat, nu doar SARS-CoV2. Metoda a fost inventată de un chimist. Nu există un reactiv universal, care să determine de toate. Este un folclor mioritic. Nu este adevărat. Important este să lămurim oamenii și să nu mai inventăm noi informații care nu există.”

„Este adevărat că pot exista interferențe”, admite Constanța Popa. „Eu scriu de 2 ani la o carte despre erorile care pot influența analizele de laborator. Sigur veți rămâne uimiți că deși metoda este dedicată, nu doar în SARS-CoV2, există mulți factori care o pot influența. Dar există așa-numita zonă gri. Niciodată nu o să influențezi o analiză încât să se ducă din normalul normalului, adică sănătos tun, într-un patologic, gata să mori. Sunt într-adevăr interferențe care pot să influențeze, iar eu am scris despre acest lucru în ghidul nostru – www.obbcssr.ro (site-ul Ordinului Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor din sistemul sanitar din România) că și în SARS-CoV2, din nefericire, există factori care influențează rezultatul în pozitiv sau negativ. Și sunt acolo menționați, recoltarea fiind extrem de importantă”, încheie președintele Ordinului Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor din sistemul sanitar din România.

Sursa foto: hotnews.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol