Mircea cel Bătrân a fost domnul Țării Românești între anii 1386-1418, dar a fost și o personalitate istorică importantă din istoria României întrucât a apărat statalitatea și religia țării, fiind un simbol al curajului și vitejiei datorită încercării de a constitui blocul unității românești.
Rivalitate între frați
Mircea I Basarab a fost fiul Radu I și doamnei Calinichia, acesta a urcat la tron după ce a murit fratele său vitreg, Dan I. Se spune că între cei doi a existat o rivalitate cruntă, întrucât pe lângă faptul că tatăl lor se recăsătorise cu mama lui Mircea, după ce ar fi urcat la tron primul moștenitor, au apărut urma numeroase conflicte și cei doi ar fi căutat aliați. Dan i-ar fi ales pe turci, iar Mircea a apelat la unguri. Mai mult, de-a lungul timpului au existat persoane ce l-ar fi crezut responsabil pe domnul român de moartea fratelui său. Odată aflat la conducerea Țării Românești el continuă procesul de dezvoltare economic, militar, religios și social, astfel el este domnitorul care a reușit să extindă cel mai mult teritoriul țării, relatează historia.ro.
Dezvoltarea Țării Românești
În ceea ce privește politica internă, aceasta va cunoaște un progres major, întrucât se stabilește un sistem de impozit și de taxe echilibrat, iar monedele vor fi emise într-un număr mai mare și comerțul cu statele străine este încurajat. Va fi organizată armata în oastea mare și oastea mică, administrația este alcătuită din Sfatul Boieresc, iar numărul funcționarii publici va crește și, de asemenea, va construi cât mai multe biserici și mânăstiri în toată țara. A constituit mai multe cetăți ce erau folosite în scop defensiv, în cazul atacurilor, precum Turnu-Giurgiu, Silistra-Dârstor, Breaza-Severin-Dâmbovița.
Primul Tratat de Alianță din istorie
Între secolele XIV-XV, alianțele între statele formate erau cele mai importante deoarece în acea perioadă, majoritatea relațiilor se stabileau prin război, iar domnitorul Țării Românești a înțeles acest lucru, fapt ce a cauzat crearea unor alianțe cu alte țări. Fiindcă Imperiul Otoman era în plină expansiune și atacau constant Principatele Române, în primăvara 1395, Mircea cel Bătrân a realizat un Tratat de Alianță, care de altfel a fost și primul tratat de acest timp la vremea respectivă, cu regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg. În urma acestui tratat, Țara Românească avea să primească sprijin militar la nevoie, dar i-au fost oferite și cetățile Amlaș, Făgăraș și Banatul de Severin.
Conflictele otomane
Bătălia de la Rovine din 1395 s-a soldat cu o victorie extraordinară pentru Țara Românească, datorită abilităților și cunoșințelor militare extraordinare ale domnului român.
Puterile creștine au remarcat amenințarea pe care o constituie Impreiul Otoman, astfel este hotărât ca toate statele creștine să se alieze împotriva turcilor. Prin urmare are loc Cruciada de la Nicopole, în 1396, unde din cauza faptului că Mircea nu este lăsat să deschidă atacul, lupta va reprezenta un eșec uriaș, victoria fiind de partea inamicilor. Relația Țării Românești cu turcii se va îmbuna după 1402 deoarece din cauza asasinării sultanului Baiazid I de către Timur Lenk, la tron va rămâne fiul mai mic, Musa, care va fi sprijinit de către domnul român. Spre sfârșitul domniei, Mircea semnează un Tratat de Pace cu Impreiul Otoman, prin care Valahia va plăti tribut în schimbul păcii.
Mircea cel Bătren, domn al Țării Românești a murit pe 31 ianuarie 1418 și a fost înmormântat la mânăstirea Cozia.
Sursă foto: ro.wikipedia.org
Comentariile sunt oprite pentru acest articol