23 aprilie 2024, 23:28

MISIUNE ÎN IADUL PE PĂMÂNT. România suplimentează ajutorul dat Turciei. Va fi trimisă încă o echipă IGSU specializată în operațiunile de căutare-salvare

Aeroporturi impracticabile, în zona afectată. Drumuri distruse, accesul salvatorilor și al ajutoarelor, îngreunat, vremea ostilă supraviețuirii sub dărâmături. Acesta este tabloul apocaliptic al operațiunilor de intervenție la fața locului, în urma celor două cutremure catastrofale din Turcia și Siria. Comunitatea internațională se mobilizează, dar totul este contracronometru. Fiecare oră care se scurge de la momentul tragediei aduce noi și noi victime.

România va trimite o nouă echipă de căutare-salvare RO-USAR, a ISU B-If, și aprobă scoaterea din rezervele de stat a bunurilor de strictă necesitate pentru echipele de salvatori, a anunțat în această dimineață Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Totodată, Ministerul Apărării a fost abilitat să desfășoare misiuni de transport a personalului, mijloacelor și echipamentelor altor state care acordă ajutor Turciei, dar nu au capacități de transport.

În comunicatul de presă se mai arată că echipa RO-USAR va fi însoțită și de doi medici și asistenți din cadrul UPU-SMURD București, doi ofițeri de legătură din cadrul DSU și patru persoane cu patru câini din cadrul Clubului Câinilor Utilitari.

UPDATE

Salvatorii români din Turcia intervin, miercuri dimineață, în partea de Nord-Vest a orașului Antakya. În cursul nopții de marți spre miercuri ei au salvat un bărbat în vârstă de 40 de ani, care avea piciorul prins sub dărâmături, iar miercuri dimineață intervin pentru salvarea unui adolescent în vârstă de 16 ani.

Pe parcusul nopții, echipei RO-USAR i-a fost repartizată o nouă zonă de intervenție în partea de Nord-Vest a orașului Antakya, iar în urma acțiunilor de căutare desfășurate a fost identificată o persoană de sex masculin, de aproximativ 40 ani, cu un membru inferior prins sub o grindă de beton. Victima a fost recuperată în viață, în jurul orei 05.45 (ora locală). În această locație au mai fost identificate, până în prezent, încă 2 persoane decedate.

La acest moment, salvatorii români execută o altă misiune, în aceeași zonă, pentru extragerea unei persoane de sex masculin, de aproximativ 16 ani, prinsă sub elemente de construcție prăbușite. Membrii echipajului execută manevre pentru realizarea unui culoar de pătrundere către victimă.

Din informațiile primite de stiri.tvr.ro, în această locație ar fi cel puțin 2 persoane decedate.

Salvatorii români se află în permanentă legătură cu autoritățile turce, reprezentanții AFAD (Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență) fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acțiune a intervenției echipelor venite în sprijin.

UPDATE

Despre reușitele salvatorilor români, dr. Raed Arafat, șeful DSU, a spus că până acum au reușit scoaterea la lumină a trei persoane și se luptă pentru salvarea unui adolescent de 16 ani.

”În mai puțin de 12 ore am avut prima echipă transportată prin mijloace ale MApN, ale Forțelor Aeriene, formată din 59 de salvatori, care includeau și doi medici, doi asistenți și echipe canine, inclusiv din partea ONG-urilor cu care colaborăm. Până la acest moment ei au trei persoane salvate, ultima în cursul nopții, și lucrează de ore ca să scoată un copil cu vârsta de 16 ani care este încă în viață, sub dărâmături. Una dintre replicile cutremurului a făcut ca copilul să fie presat mai mult de structurile care erau deasupra lui, încă este în viață, este o cursă contracronometru”,  spus Raed Arafat după ședința de guvern despre echipele de salvare trimise de autoritățile române.

Campanie de donare de sânge pentru victimele cutremurului din Turcia care au nevoie de transfuzii

Mii de oameni răniţi în teribilul cutremur au nevoie de ajutor medical. Autorităţile turce au făcut apel la populaţie să doneze sânge pentru victimele seismului. Şi România organizează o campanie de donare de sânge pentru răniţii din Turcia. Împreună cu Universitățile de Medicină, Ministerul Sănătăţii mobilizează şi voluntari dispuşi să ajute la îngrijirea răniţilor.

La Centrul de transfuzie sanguină din Capitală, dar şi la cele din Arad, Cluj, Oradea, Timişoara şi Ploieşti, programul a fost prelungit până la ora 17. Cei care vor să doneze sânge pot merge acolo de la 7.30 ca să-şi ajute semenii loviţi de cutremurul devastator.

Pe site-ul ministerului a fost publicată și lista centrelor pentru cei care vor să ajute.

Ar fi nevoie de peste 300 de donatori pe zi, pentru a acoperi cererile din Bucureşti. Pungile în plus ar putea fi trimise în zonele devastate de cutremur.

Rezerva pentru situațiile de urgenţă din spitalele Capitalei acoperă la limită nevoia pentru grupele de sânge cu RH pozitiv.

În cazul RH-ului negativ, stocul este foarte scăzut. De exemplu, pentru grupa 0 negativ există doar două pungi, în acest moment. La centru, pot fi stocate și 2000 de unități de sânge, numai să fie și donatori.

Ministerul Sănătăţii şi Universităţile de Medicină au lansat un apel şi către profesioniştii care vor să-i ajute ca voluntari pe răniții salvaţi de sub ruine.

Sunt pregătite şi medicamente și materiale sanitare care pot fi puse la dispoziția autorităților turce.

Sursa foto/Video: Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol