18 mai 2024, 14:13

Misterele Universului: este Terra singura planetă locuită?

Cercetătorii care studiază Universul au făcut o declarație uluitoare: ar putea exista mai multe planete locuibile decât ne-am imaginat. O analiză a datelor transmise de telescopul spațial Kepler a dezvăluit 20 de corpuri cerești care ar putea să găzduiască viață.

Astronomii au întocmit o listă a planetelor asemănătoare cu Terra – toate acestea se rotesc în jurul unei stele asemănătoare soarelui. Timpul de orbitare este diferit, variind de la aproximativ 400 zile la câteva săptămâni, relatează Newscientist.com. Cea mai lentă rotire este de 395 zile, iar cea mai rapidă durează doar 18 zile.

Sursă imagine: lewisdartnell.com

În total sunt 20 de planete care ar putea găzdui o formă de viață, iar cea mai promițătoare de pe listă este cea cu rotirea cea mai lentă. Aceasta a fost numită KOI-7923.01 și este cu trei procente mai mică decât Terra. De asemenea este și puțin mai friguroasă – este mai depărtată de stea decât Terra față de soare, iar steaua la rândul ei este mai rece decât soarele nostru.

O temperatură mai scăzută decât pe Pământ înseamnă sunt mai multe regiuni de tundră decât cele cu climă temperată, dar totuși este îndeajuns de cald încât să existe elixirul vieții: apa.

Tundra pe Terra / Sursă imagine: Youtube.com

Echipa de astronomi sunt convinși în proporție de 70-80% de aceste informații despre planetele descoperite, însă trebuie făcute mai multe verificări. Anii ce urmează, cu ajutorul observatoarelor de pe sol sau cu telescopul spațial Hubble se vor confirma sau nu aceste informații.

Urmăriți mai jos un clip de prezentare:

 

[Sursă imagine cover: phys.org]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol