25 aprilie 2024, 9:29

Misterul morții marelui poet național. Mihai Eminescu a fost lovit cu o cărămidă în cap deoarece cânta fals

Multe au fost spuse despre trecerea în neființă a marelui poet național Mihai Eminescu, însă puțini cunosc întreaga poveste a morții acestuia. Calvarul poetului a început pe data de 3 februarie 1889 odată cu internarea sa la Spitalul ”Mărcuţa”din Bucureşti. Aici nu primește medicamentație potrivită și nici un diagnostic clar, așa că este transferat la Sanatoriul ”Caritatea”.

Pe 20 martie 1889 Mihai Eminescu este examinat de doi medici renumiți ai vremii Alexandru Șuțu și Zaharia Petrescu, iar diagnosticul este unul crunt: “dl. Mihail Eminescu este atins de alienaţie mintală în formă de demenţă, stare care reclamă şederea sa într-un institut”, potrivit A1.ro. 

De atunci nu mai avea să părăsească institutul, deoarece în 13 aprilie s-a realizat și o curatelă pentru asistența judiciară a pacientului.

Ziele poetului în Sanatoriul Doctorului Șuțu au fost agonizante, iar pentru a trece mai ușor peste momentele apăsătoare Eminescu avea obiceiul să cânte, spre stupoarea colegului său Petre Poenaru, fost tenor, care îi atrăgea mereu atenția ori de câte ori lua câte o notă falsă.

Cântecul preferat al poetului era „Deșteaptă-te române!”  și-l cânta adesea, ignorând criticile lui Poenaru. Însă, pe 10 sau 11 iunie, Petre nu mai rezistă și îl lovește pe Eminescu în cap cu o cărămidă, în timp ce cânta imnul național. În urma loviturii puternice, Mihai Eminescu are un traumatism și esre dus în patul său, plin de sânge. Își revine la scurt timp, chiar înainte de interviul oficial din din 12 iunie 1889, care urma să stabilească că este bolnav. Scurt dialog din timpul interviului:

– Cum te cheamă?

– Sunt Matei Basarab, am fost rănit la cap de către Petre Poenaru, milionar, pe care regele l-a pus să mă împuște cu pușca umplută cu pietre de diamant cât oul de mare.

– Ce ai de gând să te faci când te vei face bine?

– Am să fac botanică, zoologie, mineralogie, gramatică chinezească, evreiască. Știu 64 de limbi.

– Cine e Poenaru care te-a lovit?

– Un om bogat care are 48 de moșii, 48 de râuri, 48 de grade, 48 de case, 48 de sate și care area 48 de milioane…”, potrivit Ziare.com.

După doar trei zile, Mihai Eminescu se stinge din viață subit. Tragic este și faptul că poetul nu a avut parte nici măcar de o autopsie. Un studiu amănunțit aspura creierului poetului ar fi putut arăta dacă Eminescu a avut sau nu sifilis, însă acest lucru nu a fost posibil, deoarece la autospie, creierul i-a fost uitat pe geam de către o asistentă. ”Sărmanul Eminescu. Nu a avut parte nici de acest studiu anatomic”, avea să scrie reputatul doctor, potrivit potrivit A1.ro. 

”Atâta vă spun şi vă rog să spuneţi la toţi că nenorocitul meu frate a murit în cea din urmă mizerie şi moartea i-a fost cauzată prin spargerea capului ce i-a făcut-o un nebun, anume Petrea Poenaru. Să ferească Dumnezeu şi pe cei mai răi oameni din lume să fie instalaţi la d-rul Şuţu, că fiecare va avea sfârşitul iubitului meu frate.” – Henrietta Eminescu, sora poetului, potrivit A1.ro. 

Conspirațiile din jurul morții lui Mihai Eminescu

Datele neștiute despre autopsia lui Mihai Eminescu i-au făcut pe unii specialiști să menționeaze că marele poet național nu ar fi suferit atât de mult din cauza afecțiunlor de sănătate  și că, de fapt, tratamentele prost administrate i-au adus sfârșitul agonizant.

Totodă, unele voci susțin și faptul că Eminescu ar fi fost îndepărat intenționat din viața publică, din cauza discursului său profund naționalist, din cauza atitudinii sale anarhiste față de puterile externe, dar și pentru că cerea c0nstant unirea cu Ardealul.

Șirul acestor premoniții pronesc de la ipoteza că îndepărtarea lui Eminescu ar fi fost cerută chiar de puterile externe, dar și de unele mențiuni ce se regăsesc într-o scrisoare a scriitorului P.P. Carp către Titu Maiorescu, în care îi spunea „Și mai potoliti-l pe Eminescu!”, potrivit Ziare.com.

Din nefericire, tragedia îl urmărește pe poet chiar și după moartea sa. Astăzi, copiii învață în școli informații eronate sau parțial adevărate despre cel mai mare poet pe care l-a dat țara noastră, anume că acesta s-a îmbolnăvit de sifilis și a murit. Știrbind în acest sens respectul și recunoștiința noilor generații pentru geniul și opera lui Mihai Eminescu.

Sursă Foto: jurnal.md


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol