1 mai 2024, 11:33

Mit sau realitate: Chiar poți să slăbești folosind medicamente pentru diabet?

Medicamentele pentru diabet care conțin tirzepatidă și semaglutidă au ca efect pierderea în greutate.

Datorită acestui efect, medicamentele sunt folosite de persoanele care doresc să piardă mult în greutate.

Cele mai recente cercetări științifice arată că efectul de slăbire durează doar dacă aceste medicamente sunt luate în mod regulat.

„Studiile au arătat că pacienții au slăbit în medie peste 20 de kg cu ajutorul acestui medicament. Despre acest medicament se spune că schimbă totul, pentru că va elimina bisturiul chirurgilor, fiind la fel de eficient ca și chirurgia bariatrică”, a declarat Alina Kuryłowicz de la Clinica de Tratament al Obezității a Spitalului Orłowski din Varșovia, citată de publicația poloneză Gazeta Wyborcza.

Cel mai recent studiu, publicat în jurnalul JAMA, s-a bazat pe 670 de persoane care au luat tirzepatidă timp de 36 de săptămâni.

Efectul a fost că au pierdut în medie 21% din greutatea corporală. Jumătate dintre participanți au continuat să ia tirzepatidă un an, în timp ce restul participanților au primit o injecție placebo.

Cei din primul grup au pierdut în medie încă 5,5% din greutatea corporală. Însă cei care au primit placebo au crescut în greutate în medie cu 14 %.

Cei cărora li s-a administrat placebo au, de asemenea, tendința de a înregistra niveluri mai mari ale colesterolului, glicemiei și tensiunii arteriale comparativ cu cei care iau medicamentul.

„Conform celor mai recente cunoștințe pe care le deținem, obezitatea este o boală cronică – la fel ca diabetul sau hipertensiunea arterială – și necesită tratament pe termen lung.

Obiceiurile „cronice” trebuie schimbate, însă tot mai des suntem de părere că pacientul ar trebui să ia medicamente pe termen lung. Poate că nu trebuie să fie vorba tot timpul despre doza maximă, ci despre o doză de întreținere”, a subliniat Prof. Kuryłowicz.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol