2 mai 2024, 21:06

Mit sau realitate: Este puțin probabil ca inteligența artificială să preia locul angajaților?

Un raport al Organizației Internaționale a Muncii din cadrul Organizației Națiunilor Unite scoate în evidență faptul că “cele mai multe locuri de muncă și industrii sunt doar parțial expuse la automatizare și, prin urmare, este mai probabil să fie mai degrabă completate de inteligența artificială (AI), decât înlocuite”.

Acest lucru, se mai arată în raport, implică faptul că “cel mai important impact al tehnologiei și, implicit, al inteligenței artificiale, va fi, probabil, acela de a spori munca”.

Organizația din cadrul ONU a calculat că 5,5% dintre locurile de muncă din țările dezvoltate sunt potențial expuse automatizării cu ajutorul inteligenței artificiale generative, comparativ cu 0,4% în cazul țărilor mai puțin dezvoltate.

Inteligența artificială generativă este capabilă să producă mesaje text, imagini, sunete, animații, modele 3D și alte date care pot fi utilizate pentru a finaliza sau pentru a ajuta la îndeplinirea anumitor sarcini, notează DW.

Cu toate acestea, raportul a mai constatat că locurile de muncă care implică activitatea “de birou” sunt cele mai expuse la riscul de a fi afectate de inteligența artificială generativă.

ONU transmite că un sfert dintre sarcinile îndeplinite de angajații care lucrează la birou sunt expuse automatizării, iar acest lucru ar avea un impact deosebit asupra femeilor, în special în țările dezvoltate.

“Prin urmare, pentru factorii de decizie politică, studiul nostru nu ar trebui citat ca un mod de a liniști populația, ci mai degrabă ca un apel la valorificarea politicii pentru a face față schimbărilor tehnologice care ne definesc era”, se mai arată în raportul Organizației Internaționale a Muncii.

AI, o armă?

Inteligenţa artificială poate fi transformată într-o armă şi trebuie să fie controlată de oameni, a declarat preşedintele Microsoft, Brad Smith, într-un interviu acordat CNBC.

”Cred că fiecare tehnologie inventată vreodată are potenţialul de a deveni atât un instrument, cât şi o armă”, a spus Smith în interviu.”

”Trebuie să ne asigurăm că AI rămâne supusă controlului uman. Indiferent dacă este un guvern, armata sau orice fel de organizaţie, care se gândeşte să folosească AI pentru a automatiza, de exemplu, infrastructura critică, trebuie să ne asigurăm că avem oameni în control, că putem încetini sau opri lucrurile” a spus acesta.

AI generativă este un tip de tehnologie de inteligenţă artificială care poate genera conţinut precum text, imagini, cod şi multe altele.

”De aceea am pledat nu doar ca companiile să facă ceea ce trebuie, ci şi noi legi şi reglementări care ar asigura că există pauze de siguranţă.

Am văzut nevoia pentru asta în altă parte. Adică, imaginează-ţi că electricitatea depinde de întrerupătoare.

Îţi pui copiii într-un autobuz şcolar, ştiind că există o frână de urgenţă. Am mai făcut acest lucru pentru alte tehnologii.

Acum trebuie să o facem şi pentru AI”, a spus Smith, în marginea Summit-ului Business 20 de la New Delhi, de la sfârşitul săptămânii trecute.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol