5 mai 2024, 4:28

Mit sau realitate: Inteligența artificială poate citi gândurile

Timp de zeci de ani, când a venit vorba de citirea gândurilor, toți au considerat-o ca ținând mai mult ficțiune decât realitate.

Totuși, cea mai recentă descoperire a oamenilor de știință japonezi de la Institutul Național de Știință și Tehnologie Cuantică e pe cale să aducă o schimbare.

Aceasta a făcut posibilă utilizarea inteligenței artificiale pentru a crea imagini bazate pe activitatea creierului uman.

Oamenii de știință au reușit să reconstruiască imagini complexe bazate exclusiv pe gândurile unui om. Este o descoperire revoluționară.

Până acum, era necesar ca o persoană să aibă în față o imagine, pe care tehnologia trebuia să o genereze. Cel mai mare succes înregistrat, fără a pune o imagine specifică în fața unui individ, a avut un grad de exactitate de doar 50,4%.

În timpul cercetării, s-a doborât și un alt record în ceea ce privește înregistrarea imaginilor cu ajutorul AI, imagini la care oamenii s-au uitat direct.

În acest caz, concordanța a fost mult peste, de 90,7% (cea mai mare rată de succes măsurată anterior a fost de 64,3%), scrie publicația slovacă Živě.sk.

Cercetătorii au măsurat activitatea creierului cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI).

Pentru redarea ulterioară a imaginilor prin tehnologii moderne, a fost necesară dezvoltarea unui nou program, așa-numitul traducător de semnale neuronale.

Acesta a creat diagrame care captează activitatea creierului. La pasul următor, a fost folosită inteligența artificială generativă pentru a reconstrui imaginile în sine.

Acest proces complex, în 500 de pași, a asigurat un grad ridicat de exactitate.

Noua metodă poate fi crucială, mai ales în medicină, pentru pacienții care și-au pierdut capacitatea de a comunica verbal. Dacă medicii pot obține o imagine a activității creierului acestora, comunicarea ar putea fi semnificativ îmbunătățită.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol