16 iulie 2024, 0:46

Mit sau realitate: Șapte ”leacuri băbești” demontate de medicii din România

Medicii de la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe și-au propus să demonteze câteva „leacuri băbești” și mituri care circulă în societate.

O parte dintre cele mai comune mituri au fost prezentate miercuri, 26 iulie, într-o postare pe pagina de Facebook a unității medicale.

„Cu toții cunoaștem o persoană expertă în „leacuri băbești”, însă multe dintre acestea sunt doar mituri, iar pe o parte dintre cele mai comune ne-am propus să le demontăm.

Șosetele cu oțet scad febra copiilor – fals!

Acest mit este unul care poate face mai mult rău.

Șosetele cu oțet nu numai că nu au efect, dar pot arde pielea sensibilă a unui copil, ducând la apariția diverselor tipuri de erupții, mai ales dacă oțetul nu este produs în casă.

Sarea oprește sângerarea – greșit!

Cu siguranță ați auzit expresia „a pune sare pe rană”, folosită tocmai cu senul de „a agrava situația” sau a „întărâta”.

Nu doar că acest lucru ar provoca și mai multă durere, dar riscăm să infectăm rana. Și atunci, de ce am vrea să facem acest lucru?

Albușul de ou vindecă arsura – mit

Albușul, făina, uleiul, laptele – toate aceste ingrediente ne pot vindeca, cel mult, pofta de dulce… dacă le folosim într-o prăjitură. Dar în niciun caz pe o arsură, pentru că pot duce la complicații, precum infectarea rănii! Tratamentul cel mai eficient al unei arsuri este apa nu foarte rece.

O metodă utilă pe care o puteți încerca este „regula celor 10”, adică apă de 10 grade, care curge într-un unghi de aproximativ 10 grade, de la aproximativ 10 cm distanță, timp de 10 minute.

Dacă înghiți gumă, se lipește de stomac – fals!

Se mai spune și că guma de mestecat rămâne șapte ani în organismul nostru. Ei bine, nu! Odată înghițită, guma de mestecat NU se lipește de stomac și nici de intestine. Se va plimba prin tubul digestiv, din esofag în stomac, apoi în intestinul subțire, în colon și, în final, va fi evacuată pe cale naturală în câteva zile.

Pericolul apare doar atunci când mai multe gume sunt înghițite succesiv, într-o perioadă scurtă de timp. Acestea se pot lipi între ele și pot produce blocaje în tractul digestiv”, au explicat medicii.

𝑵𝑼 𝒇𝒂𝒄𝒊 𝒓𝒐𝒔̦𝒖 𝒊̂𝒏 𝒈𝒂̂𝒕 𝒏𝒊𝒄𝒊 𝒅𝒆 𝒍𝒂 𝒊̂𝒏𝒈𝒉𝒆𝒕̦𝒂𝒕𝒂̆

𝑰̂𝒏𝒄𝒆𝒑𝒆𝒎 𝒑𝒓𝒊𝒏 𝒂 𝒗𝒂̆ 𝒔𝒑𝒖𝒏𝒆 𝒄𝒂̆ (𝒅𝒊𝒏 𝒇𝒆𝒓𝒊𝒄𝒊𝒓𝒆) 𝒊̂𝒏 𝒄𝒊𝒖𝒅𝒂 𝒎𝒊𝒕𝒖𝒓𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒖𝒓𝒃𝒂𝒏𝒆. 𝑵𝑼 𝒇𝒂𝒄𝒊 𝒓𝒐𝒔̦𝒖 𝒊̂𝒏 𝒈𝒂̂𝒕 𝒏𝒊𝒄𝒊 𝒅𝒆 𝒍𝒂 𝒊̂𝒏𝒈𝒉𝒆𝒕̦𝒂𝒕𝒂̆ 🍦, 𝒏𝒊𝒄𝒊 𝒅𝒆 𝒍𝒂 𝒂𝒑𝒂 𝒓𝒆𝒄𝒆 🧊!

Cu siguranță fiecare dintre noi am auzit de la părinți sau bunici că nu avem voie să mâncăm înghețată sau să bem apă rece pentru că o să ne doară gâtul. Adevărul este că durerile în gât nu apar pentru că în urmă cu o zi sau două au fost consumate alimente reci, cauzele fiind cu totul altele. Iată câteva dintre ele:

𝐎 𝐢𝐧𝐟𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐞 𝐛𝐚𝐜𝐭𝐞𝐫𝐢𝐚𝐧𝐚̆ 𝐬𝐚𝐮 𝐯𝐢𝐫𝐚𝐥𝐚̆

Roșul în gât” se poate transmite fie prin contact direct cu persoana bolnavă, fie prin folosirea obiectelor contaminate de aceasta: un pahar de băutură, tacâmuri, sticle de apă/suc.

𝐑𝐞𝐬𝐩𝐢𝐫𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐩𝐞 𝐠𝐮𝐫𝐚̆

Este mult mai iritant pentru gât și favorizează uscarea și, implicit, iritarea lui. Dacă un copil este cunoscut cu probleme din sfera ORL care cauzează respiratul pe gură (polipi nazali, deviații de sept, congestie nazală, etc.), este foarte posibil ca acesta să dezvolte mult mai des dureri în gât.

𝐂𝐮𝐦 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐦 𝐩𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢 „𝐫𝐨𝐬̦𝐮𝐥 𝐢̂𝐧 𝐠𝐚̂𝐭”?

Prin simpla igienă corespunzătoare a mâinilor înainte de masă și asigurarea unui sistem imunitar puternic. Acest lucru nu se întâmplă peste noapte prin administrarea câtorva vitamine într-o zi, ci printr-o alimentație echilibrată, bogată în fructe și legume proaspete, odihnă suficientă și activitate fizică regulată.

𝐒̦𝐭𝐢𝐚𝐭̦𝐢 𝐜𝐚̆ uneori chiar este recomandat să le dăm copiilor alimente reci, precum o înghețată?

Așa cum pe o piele iritată de o arsură de soare  nu ne dorim să punem apă fierbinte la duș, nici printr-un gât iritat nu dorim să treacă lichide fierbinți, ca de exemplu supa sau ceaiul. În cazul unui gât iritat, o înghețată are mai mult potențial să aline pe moment durerea decât ceva fierbinte.

Așadar, lăsați copiii să se bucure de o înghețată (mai ales vara), dar asigurați-vă că au parte de igienă corespunzătoare.

Știați că mușcătura de om este cea mai periculoasă?

Este chiar mai periculoasă decât mușcătura de cal, câine sau pisică! Motivul? În gura omului se găsesc o mulțime de bacterii care pot produce infecții.

Mai mult, prin mușcătură putem dezvolta diverse infecții, cum ar fi hepatita B, hepatita C, herpes, sifilis, tuberculoză, actinomicoză și tetanos. Inclusiv virusul HIV se poate transmite prin mușcătură de om, chiar dacă acest lucru se întâmplă foarte rar.

De aceea, este important să vă prezentați de urgență la medic pentru evaluarea acestui risc și realizarea profilaxiei.

𝐂𝐞 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐥𝐢𝐜𝐚𝐭̦𝐢𝐢 𝐩𝐨𝐭 𝐚𝐩𝐚̆𝐫𝐞𝐚

Infecția se poate răspândi într-un timp scurt. Mușcăturile de la nivelul mâinilor, nasului și urechilor tind să prezinte mai des complicații decât cele de pe alte părți ale corpului.

Printre complicații se numără: incapacitatea de a folosi membrul mușcat, roșeață care se răspândește rapid, febră sau frisoane, stare generală alterată, infecție osoasă și, în cazurile grave, chiar necesitatea de amputare a membrului mușcat!

𝐏𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐨 𝐦𝐮𝐬̦𝐜𝐚̆𝐭𝐮𝐫𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐨𝐦 𝐬𝐚̆ 𝐝𝐮𝐜𝐚̆ 𝐥𝐚 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐬?

Deși riscul de infecție este foarte ridicat, este puțin probabil ca o mușcătură de om să ducă la complicații majore și, în final, deces, mai ales dacă în urma incidentului au fost acordate îngrijirile medicale necesare.

Sursa foto: bizbrasov.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol