29 martie 2024, 1:36

MNIR. „Corina Chiriac, istoriile unei mari artiste”, o colecție impresionantă a unei cântărețe de poveste

Muzeul Național de Istorie a României anunță deschiderea expoziției „Corina Chiriac, istoriile unei mari artiste” în 2 februarie 2022. Așa cum v-am mai anunțat, expoziția pune în valoare donația făcută în septembrie 2021 Muzeului Național de Istorie a României (MNIR) de către marea artistă Corina Chiriac.

Vor fi expuse documente de familie, fotografii, obiecte păstrată timp de generații, începând cu cele ale străbunicilor artistei, Ioana și Nichita Nestorescu, negustor din Buzău, ajuns președinte al Corporației Meseriașilor-Comisiunea Arbitrilor din Buzău, în anul 1911, apoi ale fiicei lor Lucreția Nestorescu, absolventă de pension, căsătorită cu Gheorghe Chiriac, caligraf, desenator, pictor și tipograf, cu firmă la București, părinții lui Mircea Chiriac, tatăl Corinei Chiriac.

Pe simeze se regăsesc și documente ale bunicilor materni, pașaportul lui Hovelia Calaigian datat 1916 și diploma de liceu a soției acestuia Paris, născută Madirghian, refugiați armeni în România, tablouri de familie din orașul natal Adabazar (azi, Adapazarı, Turcia), fotografii de epocă reprezentând-o pe Hasmig Calaigian, mătușa artistei, căsătorită cu Mampre Biberian, în anul 1926.

O serie de portrete de familie completează expoziția MNIR, precum cel al mamei Corinei Chiriac, Arșaluiz-Eliza Calaigian căsătorită Chiriac, pianistă, absolventă a Academiei Regale de Muzică din București și profesoara la conservator și cele ale lui Mircea Chiriac, profeosr și compozitor cu o prodigioasă activitate. Câteva dintre premiile primite de Mircea Chiriac sunt prezentate, alături de legitimațiile, carnete și diplomele acestuia.

Partea dedicată artistei Corina Chiriac îmbină portretele de atelier, cele apărute în presa vremii, afișele unor concerte naționale și internaționale din anii 70 și 80, dar și din anii 2000, cu cele mai frumoase rochii de scenă purtate în perioada 1970-2019. De la rochia interbelică modificată de Corina Chiriac și purtată la festivalurile de la Dresda, R.D.G., 1975 și „Bratislavska Lyra”, 1976 și în turneele din R.D.G., Polonia și Cehoslovacia, la rochia de paiete argintii sau rochia „cu harpă” realizată pentru emisiunea „Eu sunt Corina”, regizată de Tudor Vornicu în 1979, emisiune premiată la Festivalul Internațional al filmelor de televiziune de la Montreux, Elveția, 1979, până la rochiile purtate în America în perioada 1988-1994 și cea purtată în 2019, la recitatul susținut la Festivalul „Cerbul de Aur” de la Brașov.

Publicul poate admira mărturii ale unei cariere artistice de peste cinci decenii:

  • trofee
  • diplome
  • decorații
  • legitimații
  • bilete de avion
  • LP-uri și CD-uri
  • cărți publicate
  • afișe
  • programe de sală
  • multe alte piese intrate în patrimoniul muzeal.

 

Curatorii expoziției sunt Cristina Păiușan-Nuică și Cornel-Constantin Ilie, echipa expoziției este formată din: Roxana Pătrașcu, Cristina Barbu, Ionuț Drăgoiescu, Cristina Petcu, Cristina Moșoiu, Alexandru Bădescu și Mark Perpits.

Expoziția „Corina Chiriac, istoriile unei mari artiste” va fi deschisă în perioada februarie –martie 2022, la MNIR și poate fi vizitată de miercuri până duminică în intervalul orar 9 – 17, respectând normele sanitare aflate în vigoare.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol