5 august 2021, 8:03

Moderatorii de conținut de pe WhatsApp sunt anunțați la angajare că pot dobândi sindromul post-traumatic

Când Alex a acceptat un interviu de angajare la Accenture, gigantul global care efectuează moderarea conținutului pentru WhatsApp, una dintre primele întrebări pe care i-a pus-o recrutorul a fost dacă se simte confortabil în privința abuzurilor sexuale asupra copiilor, a pornografiei și a bestialității. Alex a presupus că recrutorul vrea să spună că el va vedea acest tip de conținut ocazional și a acceptat postul ca moderator de conținut în limba spaniolă, deoarece era șomer și avea nevoie de bani.

Curând s-a trezit însărcinat să revizuiască un șir lung de imagini cu abuzuri asupra copiilor. Alex crede că și-a vândut sufletul cu 16,50 dolari pe oră. Armata de peste 35.000 de moderatori de conținut de la Whatsapp este plătită prost pentru această muncă foarte importantă din punct de vedere psihologic. Cei mai mulți dintre ei sunt angajați nu de Facebook, ci prin intermediul unor terțe părți precum Accenture, adesea cu contracte temporare.

Nicio pauză nu compensează trauma

În mai 2020, Facebook a fost de acord să plătească 52 de milioane de dolari pentru soluționarea unui proces de acțiune colectivă introdus de mii de moderatori de conținut, care au spus că Facebook nu a reușit să creeze un mediu de lucru sigur pentru ei și că au dezvoltat sindromul post-traumatic. Un nou front s-a deschis în lupta pentru ca Facebook să recunoască și să compenseze în mod corespunzător un grup de lucrători care face o muncă vitală, adesea brutală pentru companie: moderatori de conținut bilingvi precum Alex, a căror misiune este de a revizui imagini grafice și videoclipuri în mai multe limbi. El face parte dintr-un grup de angajați vorbitori de limbă spaniolă din biroul Accenture din Austin, Texas, care lucrează la contractul WhatsApp al firmei.

Moderarea conținutului prezintă asemănări surprinzătoare cu o altă industrie: extracția cărbunelui. În 1937, după ce a petrecut luni întregi documentând condițiile brutale cu care se confruntă minerii de cărbune din Anglia, autorul George Orwell a observat că lumea modernă nu poate exista decât datorită muncii grele și a murdăriei suportate de mineri, în condiții cumplite și pe salarii mici.

Facebook spune că inteligența sa artificială devine din ce în ce mai pricepută în detectarea și eliminarea automată a conținutului dăunător. Dar moderatorii umani trebuie să instruiască algoritmii identificând manual conținutul care încalcă regulile.

Moderatorii de conținut care lucrează la Accenture pentru WhatsApp au dreptul la 30 de minute de pauză „de relaxare” pe un schimb de opt ore, precum și accesul individual, o dată pe lună, la „antrenori de wellness” furnizați de companie. De asemenea, ei urmează cursuri de pregătire pentru tipurile de conținut cu care se vor confrunta la locul de muncă. Dar chiar și Accenture recunoaște că ajutorul oferit de aceste resurse este limitat.

Reglementările actuale privind siguranța la locul de muncă din SUA au fost scrise atunci când nu exista o misiune de moderare a conținutului. Administrația pentru Sănătate și Siguranță în Muncă (OSHA) se concentrează în mare parte pe pericolele fizice și nu are nicio reglementare referitoare la riscurile de moderare a conținutului pentru sănătatea mintală.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.