23 iunie 2024, 10:41

Modificări fiscale pentru persoane fizice și companii din 2024

Noul an vine cu o serie de modificări fiscale pentru persoane fizice și companii, stabilite de coaliția de guvernare. De la creșteri de TVA la majorări de accize și impozite, toate ne vor afecta direct, spun specialiștii financiari.

De la 1 ianuarie vor crește accizele la benzină și motorină, iar calculele arată că prețurile la pompă vor fi mai mari cu 0,29 de lei pe litru la benzină și cu 0,26 de lei în cazul motorinei.

Aceste scumpiri, spun specialiștii, se vor reflecta în prețul tuturor produselor alimentare.

e-Factura, obligatorie de la 1 ianuarie

Din 2024, TVA crește de la 9% la 19% la anumite produse și servicii.

În plus, se introduce o taxă pentru zahăr și se actualizează accizele la produsele din tutun. Se introduce un impozit special pentru bunurile scumpe, case și mașini.

Începând de luni, firmele care acordă angajaților tichete de masă vor plăti și contribuția de asigurări sociale de sănătate, adică 10%.

Punctul de amendă se majorează de la 145 de lei la 165 de lei.

De asemenea, crește contribuția la pilonul doi de pensii cu un punct procentual.

Companiile care înregistrează o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit de cel puțin 1% pe cifra de afaceri, iar sistemul e-Factura va reprezenta o obligație și un cost în plus pentru toate companiile.

Anul viitor se menține facilitatea de 200 lei netaxați la salariul minim, dar acesta nu mai crește de la 1 ianuarie, ci abia din luna iulie.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol