14 iulie 2024, 15:48

„Mofturi” de bun gust la Târgul Handmade & Design. Interviu cu bijutierul Ovidiu Sbancu

Târgul Handmade & Design organizat de For The Love of Fashion deschide cea de-a XI-a ediție în acest weekend – 25-26 Noiembrie –  între orele 12:30-19:30. Evenimentul se va desfășura în Centrul Vechi, Strada Smârdan, nr. 43, în incinta clubului The Vintage Pub.

For The Love of Fashion este o echipă formată din profesioniști ce organizează târguri și evenimente dedicate exclusiv artiștilor și designerilor. Rolul acestor întâlniri este de a promova și susține creația și unicitatea.

Lumea fashion a capătat o mare amploare în ultima perioadă, datorită promovării intense în televiziune, dar și a evenimentelor numeroase organizate pe această tematică. Din dorința de a arunca un ochi în culisele creației, am avut bucuria de a discuta cu unul dintre artiștii bijutieri, participant al Târgului Handmade & Design. Ovidiu Sbancu mi-a confirmat faptul că fără pasiune, imaginație și dedicare nu poți realiza piese unicate, de calitate.

 Creez „mofturi” de bun gust. Sunt un visător și asta îmi ocupă majoritatea timpului.

Sursa: facebook.com

Bijuteriile tale sunt o adevărată artă. Cum a început totul?

Ovidiu Sbancu: În urmă cu 14 ani am lucrat pentru prima dată într-un atelier de bijuterie din Iași, unde am luat contact cu tainele acestor minunății. Fiind absolvent al Liceului de Artă ”Octav Băncilă” la secția de sculptură m-a atras frumosul încă din primii ani ai copilăriei. Prin urmare, am considerat necesară o implicare mult mai serioasă în acest domeniu.

Unele creații sunt realizate din piese ce le găsim în mod normal în bucătărie. Cum ți-a venit această idee?

De mic copil m-am gândit la asta, însă am pus în practică mult mai târziu. Întotdeauna am căutat noi utilizări pentru obiectele din jurul meu. Fiind mic petreceam majoritatea timpului prin bucătărie (”laborator”) alături de mama sau bunica mea. Noi am avut o cofetărie cu laborator, loc ce a devenit inspirațional pentru mine.

Sursa: facebook.com

Piesele sunt unicate, cu detalii fine și deosebit de frumoase. Cât timp durează să faci o bijuterie și ce materiale folosești?

Atunci când mă apuc de lucru la o piesă timpul devine relativ. Astfel, bijuteria ce o realizez poartă eticheta de „atemporal”. Procesul de execuție este complex și divers. Am lucrat cu mulți bijutieri și artiști bijutieri de la care am învățat despre limbajul materialelor. Pe parcurs mi-am dezvoltat o tehnică proprie de realizare a pieselor. Uneori pot realiza, în funcție de necesitate, în câteva minute o bijuterie spectaculoasă. Dacă se cere ca piesa să înglobeze o încărcătură mult mai profundă sau o tehnică aparte de realizare, e posibil să dureze și câteva săptămâni. În mare parte piesele lucrate de mine sunt realizate în întregime manual din materiale naturale, prețioase sau semiprețioase, prin asocieri dintre cele mai necomvenționale uneori.

Sursa: facebook.com

Care sunt prețurile pe piața românească pentru astfel de produse?

Activitatea mea se încadrează într-o nișă destul de restrânsă pe piața din România. Este încă nevoie de educarea clientului în această direcție, bijuteria realizată de mine depășind condiția bijuteriei în general.Îmi doresc să pun bazele unei afaceri ca mai târziu să reușesc să creez o școală privată nonformală ce va susține limbajul acestor creații.

Sursa: facebook.com

Târgul Handmade & Design se află deja la a XI-a ediție. Știu că ai participat și la ediția a X-a, cum a fost și ce impact a avut asupra publicului?

În mod fizic vorbind a fost confortabil, însă financiar mai puțin. Chiar dacă piesele ce le-am expus au fost accesibile ca și preț pentru publicul larg, nu am reușit să vând așa cum aș fi crezut. Este posibil ca cei ce vizitau acest eveniment să nu se fi așteptat la acest gen de prezentare.

Ce te-a determinat să faci asta în România? Nu ai fost tentat să pleci în altă țară?

Inițial am simțit că aici este locul unde voi putea realiza acestă poveste, fiind atras de dorinta mea de a învăța despre pasiunea ce a prins viață în mine și mai puțin despre cum să o afișez mai clar. Dar, de ceva vreme simt întradevăr că am nevoie de o experință și în altă țară.

Sursa: facebook.com

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol