27 august 2023, 10:33

Moment istoric în aviație, marcat de compania aeriană Etihad

Compania aeriană Etihad face istorie. Aceasta a devenit luni prima companie din Golf care operează un zbor de pasageri către Israel.

Primul zbor al companiei Etihad Airways din Emiratele Arabe Unite duce în EAU profesionişti israelieni din domeniul turismului, în urma acordurilor de normalizare dintre cele două ţări. Avionul este Boeing 787 Greenliner considerat un avion ecologic, relatează corespondentul la Ierusalim al Radio România Actualități.

Moment istoric. Avionul Etihad a aterizat pe aeroportul Ben Gurion

Zborul EY 9607 venit de la Abu Dhabi a aterizat luni dimineaţă pe Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv.

Avionul urmează să transporte profesionişti israelieni din domeniul turismului pentru o vizită de două zile în Emirate, precizează presa israeliană.

Israelul şi Emiratele Arabe Unite au căzut de acord duminică să introducă 28 de zboruri săptămânale.

”Începem să explorăm potențialul pe termen lung, în domeniul turismului și comerțului, pentru persoanele care numesc această regiune acasă”, a declarat Mohamed Mubarak Fadhel Al Mazrouei, președintele grupului de aviație Etihad, citat de corespondentul RRA.

La 15 septembrie, Emiratele Arabe Unite şi Bahrain au semnat acorduri cu Israelul la Washington sub patronajul preşedintelui american Donald Trump, astfel că cele două ţări din Golf au devenit primele state arabe care îşi normalizează relaţiile cu Israelul după Egipt în 1979 şi Iordania în 1994.

Palestinienii spun că e o ”trădare”

Palestinienii au denunţat aceste acorduri, considerându-le o „trădare”. În trecut, rezolvarea conflictului israeliano-palestinian era considerată o condiţie sine qua non pentru o normalizare a relaţiilor între Israel şi ţări arabe.

Un „prim zbor comercial direct” s-a deplasat la Abu Dhabi cu plecare din Tel Aviv, la sfârşitul lunii august, având la bord o delegaţie israeliană oficială.

De asemenea, un prim avion israelian s-a deplasat în Bahrain la 23 septembrie, după ce a survolat spaţiul aerian al Arabiei Saudite.

EAU şi Israelul sunt separate geografic de Arabia Saudită, ţară aliată cu SUA şi apropiată de Emirate şi cu care Israelul nu are legături oficiale, dar care a acceptat recent ca spaţiul său aerian să fie survolat „spre şi dinspre toate ţările”.

Sursa foto: Etihad


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol