17 aprilie 2024, 0:19

Moscova lucrează la “corveta invizibiă” de zece ani. Nimeni n-a văzut-o, nu credem că s-a lansat la apă…

Unul dintre cele mai mari proiecte tehnico-militare ale Marinei ruse – construcția unei nave de ultimă generație cu tehnologie stealth – s-a dovedit a fi un mare eșec, scrie Moscow Times

Corveta “Proiectului 20386”, care a fost planificată să implementeze conceptul de vizibilitate redusă, principiul armamentului modular și posibilitatea de a amplasa drone, a fost trimisă pentru reproiectare, a relatat RIA Novosti, citând o sursă familiarizată cu situația.

Nava, care a început să fie proiectată încă din 2013 și construită în 2016, urmând să intre în flotă cu cel puțin trei unități până în 2025, necesită acum lucrări suplimentare privind o serie de „soluții inovatoare”, a explicat sursa agenției.

Deși mai mult de 10 ani de muncă asupra navei nu au dat rezultate, proiectul, potrivit sursei RIA Novosti, nu este închis. Cu toate acestea, punerea sa în aplicare a fost „trasă pe dreapta” pentru o perioadă încă nespecificată. Nu este clar dacă corveta invizibilă va fi în cele din urmă pusă în producție: o decizie urmează să fie luată după evaluarea eficacității lucrărilor la nava principală, a precizat sursa agenției.

Construcția flotei a fost inclusă pe lista de priorități a programului de armament de stat pe scară largă, care a costat bugetul 20.000 de miliarde de ruble în ultimii 10 ani. Aproximativ 5.000 de miliarde de ruble au fost alocate pentru nave pentru marina militară, jumătate din această sumă urmând să meargă către noi dezvoltări.

Dar sancțiunile impuse după anexarea Crimeii au tăiat accesul companiei United Shipbuilding Corporation de la tehnologia și componentele occidentale, iar noile sancțiuni recente, după invazia Ucrainei, au paralizat efectiv construcția navală, inclusiv cea civilă.

După 2022 februarie, problemele legate de obținerea de produse și servicii străine „au căpătat un caracter sistemic”, s-a plâns în aprilie un reprezentant al United Shipbuilding Corporation. Potrivit unor surse apropiate companiei, șantierele sale navale au lansat anul trecut doar patru nave, de patru ori mai puține decât în 2021 și 2020.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol