24 martie 2024, 5:08

Primul Muzeu al Poştaşilor, la Gorneşti, jud. Mureș (FOTO)

Primul Muzeu al Poştaşilor din România a fost înfiinţat în comuna Gorneşti, jud. Mureș. Diriginta oficiului poştal de acolo, Anna Deak, a adunat de-a lungul carierei sale numeroase obiecte, documente şi fotografii, astfel încât a putut să redea cu fidelitate ce a însemnat viaţa de poştaş din trecut.

„Am avut ideea să fac un muzeu al poştaşilor ca să rămână în amintirea tuturor cum era pe vremuri Poşta Română. Eu lucrez de 30 de ani la poştă şi, în acest timp, am tot adunat lucruri, în ideea că poate voi mai avea nevoie de ele. Apoi, când am văzut câte lucruri am adunat, mi-am spus să le arăt lumii”.

 

A avut ideea înfiinţării unui astfel de muzeu încă de când s-a angajat ca poştaş, iar mulţi s-au amuzat de această intenţie, crezând că nu prea ar avea ce să expună. Colecţia conține o multitudine de obiecte care s-au utilizat de-a lungul timpului în activitatea poştei:

  • două manechine complet echipate cu uniforme de poştaş;
  • mesele pe care se lucra;
  • borderourile şi toate formularele care se completau;
  • reclame vechi la Loz în Plic şi la lozul pentru câştigarea unei Dacii;
  • ziarele şi revistele vremii.

 

„Uniformele de poştaşi sunt din anii ’70, din timpul comunismului, avem cutia poştală, locul de cartare a corespondenţei – se vede cum la fiecare sat era o poliţă. Se aducea lada cu scrisori, cu ziare, cu corespondenţa şi acolo se cartau şi erau puse la fiecare sat. Avem lada care venea cu trenul; nu ştiu dacă vă mai amintiţi, dar, după locomotivă, primul vagon era poşta. Cele mai vechi obiecte din muzeu sunt telefonul, cerneala, ştampilele, actele sunt din ’64, registrele sunt de atunci, totul era manual înregistrat, avem şi bancnotele vechi”.

Diriginta spune că prin obiectele expuse în muzeu a dorit să lase o amintire, să nu lase să se piardă aceste lucruri extrem de valoroase.

Foto: Dorina Matiş / AGERPRES


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol