19 aprilie 2024, 14:16

Muzeul Viitorului din Dubai, capodoperă arhitecturală și mister expozițional (FOTO)

„Viitorul aparține celor care îl pot imagina, îl pot proiecta și îl pot executa. Nu este ceva ce așteptați, ci mai degrabă ceva ce creați.”

Aceste cuvinte ale Alteței Sale șeicul Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, vicepreședinte și prim-ministru al Emiratelor Arabe Unite și conducător al Dubaiului, despre viziunea sa despre Dubai, stau la baza filozofiei din spatele Muzeului Viitorului. Reperul emblematic s-a deschis pentru public în 22 februarie.

Creație a Fundației Dubai Future, Muzeul Viitorului este o redare a motto-ului fundației: „Imaginează, proiectează și execută”. Pentru asta, fundația a reunit povestitori, tehnologi vizionari și artiști din întreaga lume. Ei au dat viață unui muzeu care oferă o platformă pentru a găsi soluții la provocările actuale și ajută la proiectarea unei lumi mai bune.

Ce este Muzeul Viitorului

Muzeul Viitorului este un mozaic de elemente — de la virtual la fizic. Va fi o platformă de schimb de idei, filozofii și învățături spirituale variate și drastic diferite.

Designul futurist al structurii strălucitoare în formă de tor este simbolic: structura circulară reprezintă umanitatea; clădirea tronează deasupra unei movile verzi care reprezintă Pământul, iar vidul reprezintă viitorul necunoscut.

Structura de 77 de metri înălțime face legătura între trecut și viitor, îmbinând tehnologia avansată cu formele de artă tradiționale. Clădirea este formată din șapte etaje și se caracterizează prin absența coloanelor în interior, ceea ce face din designul său o piatră de hotar în ingineria urbană.

O poezie a șeicului, redată în caligrafia lui Mattar Bin Lahej (pictor arab), învelește fațada clădirii placate cu oțel inoxidabil:

​​„Poate că nu trăim sute de ani, dar produsele creativității noastre pot lăsa o moștenire mult după ce vom pleca. Viitorul aparține celor care-l pot imagina, îl pot proiecta și îl pot executa. Viitorul nu așteaptă. Viitorul poate fi proiectat și construit astăzi.”

Clădirea cu emisii scăzute de carbon este iluminatp de 14 kilometri de LED-uri.

Firma de arhitectură Killa Design din Dubai a câștigat concursul de design pentru muzeu în 2015. BuroHappold Engineering din Marea Britanie a lucrat pentru a transforma designul arhitectului Shaun Killa într-o clădire, iar construcția a început în iunie 2016.

Cadrul de oțel al muzeului, cunoscut sub numele de diagrid, cuprinde 2.400 de grinzi care se intersectează în diagonală.

Ce conține muzeul

Nu s-a vorbit despre obiectele și exponatele din muzeu, dar se așteaptă ca ele să prezinte subiecte precum viitorul călătoriilor și al vieții în spațiu, schimbările climatice și ecologie, sănătatea, bunăstarea și spiritualitatea. Vor fi sub diferite forme: expoziție, teatru imersiv, atracții tematică.

Trei etaje sunt proiectate ca un platou de film dintr-un viitor pe care îl puteți locui, explora și interacționa prin experiențe imersive distincte. Primele trei etaje vor prezenta posibilele „viitoruri” ale spațiului cosmic, ecosistemelor și bioingineriei, pe lângă sănătate, bunăstare și spiritualitate. Alte etaje vor prezenta tehnologii în viitorul apropiat care vor aborda provocările legate de sănătate, apă, alimente, transport și energie. Ultimul etaj este dedicat copiilor, să exploreze și să rezolve provocările pentru a deveni „viitorii noștri eroi”.

Un sistem inteligent de irigare care utilizează date meteorologice și senzori ajută la minimizarea consumului de apă în grădina și parcul din jurul muzeului. Excesul de apă este returnat în rezervoare, pentru a preveni risipa.

Caligrafia arabă acționează și ca ferestre pentru a aduce lumină în muzeu în timpul zilei, în timp ce cei 14 km de lumină LED mențin clădirea strălucitoare noaptea.

Biletul de intrare la Muzeul Viitorului va costa 145 de dirhami (172 de lei), iar copiii sub 3 ani și seniorii vor intra gratuit.

Sursa text, foto: Gulf News


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol