25 aprilie 2024, 8:29

EXCLUSIV Negocieri dure pentru Brexit. De ce se tem studenții români din Marea Britanie?

Marea Britanie mai are de așteptat până când va putea ieși oficial din Uniunea Europeană. După mai multe consultări și respingeri ale amânărilor inițiate de premierul britanic, Teresa May, liderii brinanici au putut ajunge într-un final la un consens.

În urma ultimelor consultări ale liderilor britanice, Brexitu-ul a fost oficial amânat pentru sfârșitul lunii octombrie, iar în iunie va fi revizuită această cerere, menționează Hotnews.ro. 

Cu toate acestea, situația românilor aflați în Marea Britanie rămâne încă sub semnul îndoielii. O analiză realizată de cei de la BBC News anunța că persoanele cu cetățenie română au devenit a doua cea mai mare comunitate fără cetățenie britanică din Regatul Unit.

Potrivit Oficiului Național de Statistică, numărul cetățenilor români a crescut cu 25% între 2016 și 2017, ajungând la 411.000. Dintre cei peste 62 de milioane de rezidenți din Marea Britanie, 6,2 milioane au altă cetățenie decât cea britanică, cifra crescând cu 4% în perioada menționată, scrie Hotnews.ro. 

Studenții români – presați de Brexit

Datele recente arată faptul că un sfert dintre toți studenții români, care au preferat să studieze în străinătate se află pe teritoriul Marii Britanii. Cea mai mare comunitate de studenți români se află în campusul de la Coventry University. Dintre cei aproape 8.000 de studenți români aflați la studii în Marea Britanie, peste 650 studenți români urmează un program de licență sau de masterat la Coventry University.

Citește și: Marea Britanie rămâne în topul preferințelor elevilor care vor să studieze în străinătate

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Edițiadedimineață.ro, Robert Stredie, președinte al Ligii Studentilor Români din Străinătate și Sabina Horga, președinte al Ligii Studenţilor Români din Străinătate – LSRS Filiala UK, au ținut să precizeze subiectul Brexit îi plasează pe românii din Marea Britanie într-o stare continuă de nesiguranță și incertidudine.

Robert Stredie, Președinte al Ligii Studentilor Romani din Strainatate – Sursă Foto: Facebook

„În momentul acesta, <<Brexit>> este asociat cu cuvântul <<incertitudine>> nu doar de studenții români din Marea Britanie, ci te toți. Cel mai periculos lucru care se poate întâmpla acum este no-deal Brexit sau Hard Brexit care ar avea un impact dezastruos și asupra studenților români. În același timp, ultima decizie a Uniunii Europene de a amâna Brexit până pe 31 octombrie nu face decât să mențină această stare de nesiguranță”, a spus Robert Stredie, președinte al Ligii Studenților Români din Străinătate 

Sabina Horga – Președinte al Ligii Studenţilor Români din Străinătate – LSRS Filiala UK – Sursă Foto: Facebook

„Incertitudinea din jurul Brexit-ului este cel mai mare motiv de îngrijorare pentru studenții români din UK, întrucât scenariul No-Deal are implicații diferite față de cel în care se ajunge la un acord, atât din punct de vedere al statutului de imigrant și cerințelor pentru settlement-scheme, cât și din punct de vedere al modului în care mediul de afaceri și piața muncii vor fi afectate. Cu toate acestea, având statut de studenți, nu suntem vizați de majoritatea restricților care s-ar putea dovedi a fi problematice, precum perioada de ședere maximă sau obținerea dreptului de muncă”, Sabina HorgaPreședinte al Ligii Studenţilor Români din Străinătate – LSRS Filiala UK.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol