28 mai 2022, 14:24

Niște adolescenți au descoperit o comoară ascunsă timp de peste 1.000 de ani

Câțiva tineri au descoperit sute de monede din aur, care fuseseră ascunse acum mai bine de 1.000 de ani, într-un vas din lut, pe un șantier arheologic dintr-o fostă zonă industrială, în Yavne, în centrul Israelului, scrie 7sur7.be.

Tineri, voluntari pe șantier arheologic

Comoara a fost găsită la 18 august de mai mulţi tineri voluntari care lucrau pe un şantier arheologic în centrul Israelului, unde urmează să fie construit un nou cartier, a anunţat luni Autoritatea israeliană pentru antichităţi.

„Persoana care a îngropat această comoară în urmă cu 1.100 de ani se aştepta să o recupereze şi a securizat vasul cu un cui, pentru ca acesta să nu se mişte. Nu putem decât să emitem presupuneri în legătură cu ceea ce l-a împiedicat să revină să îşi recupereze comoara”, a declarat directorul şantierului arheologic, Liat Nadav-Ziv.

Sumă importantă la vremea ei

Vasul cu monede a fost găsit într-o zonă în care în urmă cu un mileniu se aflau mai multe ateliere, însă identitatea proprietarului comorii rămâne învăluită în mister.

Datând din secolul al IX-lea e.n. din perioada Califatului Abassid, cele 424 de monede din aur de 24 de carate alcătuiau o sumă importantă pentru acea vreme, a declarat Robert Kool, expert în numismatică în cadrul Autorităţii israeliene pentru antichităţi.

„De exemplu, cu o astfel de sumă, un om putea să cumpere o casă de lux în unul dintre cele mai bune cartiere din Al-Fustat, uriaşa şi bogata capitală a Egiptului în acele zile”, a declarat Robert Kool.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol