23 aprilie 2024, 12:09

Niște chinezi sapă la marginea pădurii, lângă Dobrovăț, județul Iași. De ce finanțează China o cercetare arheologică lângă Iași

Un grup de chinezi sapă la marginea pădurii, lângă Dobrovăț, județul Iași, în cadrul unui proiect finanțat de Institutul de Arheologie din Beijing, anunță Ziarul de Iași.

„Cercetarea vizează situl arheologic «Cultura Cucuteni»”, a precizat primarul comunei, Cătălin Martinuș.

”Au concluzionat după săpăturile anterioare că în zona noastră a existat în aproximativ aceeași perioadă, cu circa 6000 de ani în urmă, o cultură similară uneia din China, de pe malul fluviului Galben. Ei încearcă să explice cum a fost posibil, ținând cont de miile de kilometri care le separă”, a rezumat primarul comunei misiunea cercetătorilor chinezi.

Practic, ceramica pictată găsită la Dobrovăț seamănă foarte mult cu cea din culturile Yangshao şi Majiayao din China perioadei neolitice.

La săpăturile făcute la cca 1,5 km de satul Dobrovăț au dat o mână de ajutor și tineri localnici.

Căutările arheologilor au început înainte de pandemie, după ce un localnic a cules dintr-un loc situat la liziera pădurii câteva fragmente de ceramică și le-a arătat unui arheolog ieșean. Primele investigații de amploare au fost făcute în 2019, dar au trebuit oprite după izbucnirea pandemiei.

Sura foto: Ziarul de Iași

CITIȚI ȘI:

Vestigii vechi de 6000 de ani, descoperite în Neamț


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol