Ar putea fi soluția verde a viitorului. Patru studenți de la Universitatea Americană din Cairo (AUC) au creat betonul care luminează. Acesta poate absorbi lumina soarelui și apoi emite lumină, la lăsarea nopții, potrivit aucegypt.edu.
Betonul are practic aceleași proprietăți plus una: noaptea luminează. Studenții au găsit combinația ideală de substanțe pe care o adaugă la amestecul de ciment și nisip. Cărămizile lor sunt la fel de rezistente ca blocurile de beton, doar că pe timpul nopții luminează.
„Betonul care luminează, este beton obişnuit, tratat cu substanţe care îl fac să lumineze, fie după ce a stat la soare, fie expus la orice altă sursă de lumină. Când acea sursă dispare, betonul luminează. Durabilitatea este tema principală a acestui proiect”, explică aceștia.
O idee utilă, mai ales pentru șosele și autostrăzi unde iluminarea este costisitoare. Blocurile de beton ar putea diminua consumul de energie electrică pe timp de noapte, ceea ce face ca invenția să fie prietenoasă cu mediul.
„Este genul de cercetare care are o aplicabilitate globală. Imaginea cotidiană a schimbărilor climatice este înfricoşătoare, aşa că este o părticică din eforturile depuse în acest sens şi este un pas spre apariţia materialelor de construcţii eco”, este de părere profesorul universitar Mohamed Naguib.
Studenta Fatma Elnefaly a explicat că partea dificilă a procesului a fost selectarea și obținerea materialelor utilizate, pentru că trebuia să studieze diferite materiale care ar fi putut servi obiectivului proiectului, și în final să nu includă decât materiale care răspundeau la criteriile care erau disponibile pe plan local. ”A trebuit să testăm efectul iluminant al materialelor selecționate și efectul său asupra proprietăților mecanice ale betonului”, a mai spus aceasta.
Asemenea proiecte sunt deosebit de oportune, mai ales că Egiptul se pregătește să găzduiască anul acesta summitul privind schimbările climatice. Guvernul de la Cairo are o strategie națională privind climatul care pune accentul pe energia regenerabilă și reducerea consumului de curent electric.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol