30 decembrie 2022, 8:33

Nou vaccin anticancer pe baza comunicării dintre celulele imune

Oameni de știință de la Yale au identificat modalități esențiale prin care celulele sistemului imunitar se adună și comunică între ele pentru a recunoaște și eradica tumorile. Aceste descoperiri ar putea deschide calea pentru noi vaccinuri care ar putea îmbunătăți rata de supraviețuire în mai multe forme de cancer.

În ultimul deceniu, imunoterapia a ajutat la salvarea vieții multor pacienți cu cancer, inclusiv a bolnavilor cu cancer pulmonar, care altfel s-ar fi confruntat cu o condamnare sigură la moarte. Cu toate acestea, doar în jur de 20% dintre pacienții care au primit astfel de terapii imune au văzut beneficii susținute de tratament. Noile descoperiri ar putea ajuta la îmbunătățirea acestor rezultate, scrie 360medical.

Nu cu mulți ani în urmă, oamenii de știință au descoperit că pacienții care sunt cel mai susceptibili să supraviețuiască cancerului pulmonar dezvoltă adesea în jurul tumorilor structuri asemănătoare ganglionilor limfatici. Aceste structuri produc, ca și în cazul ganglionilor limfatici, o serie de celule imune, cum ar fi celulele T CD4 helper, care identifică tumorile, celulele B, care produc anticorpi împotriva cancerului, și celule T ucigașe CD8, care pot ataca celulele canceroase.

„Cercetătorii au încercat să-și dea seama cum sunt configurate aceste mini-sisteme imunitare în micro-mediul tumoral și de ce sunt corelate cu rezultate excelente”, spune Nikhil Joshi, profesor asistent de imunobiologie și co-autor senior al lucrării. S-a descoperit că aceste celule ale sistemului imunitar comunică între ele.

Pentru studiu, echipa de cercetători a analizat la nivel genetic tumorile supraviețuitorilor de cancer și apoi au creat modele de șoareci cu caracteristici genetice similare cu acestea.

Cercetarea lor a descoperit că de fapt, celulele B fac mult mai mult decât doar să producă anticorpi împotriva cancerului. Pentru a dezlănțui un răspuns robust al celulelor T ucigașe CD8, celulele B trebuie să interacționeze mai întâi cu celulele T helper CD4, cu scopul de a identifica tumorile pe care urmează să le țintească.

„Celulele T și celulele B trebuie să comunice între ele înainte ca tumorile să poată fi atacate”, explică Joseph Craft, profesor de reumatologie și imunobiologie la Yale.

Mai multe vaccinuri împotriva cancerului sunt deja în curs de dezvoltare și au fost concepute pentru a stimula producția de celule T care își stabilesc reședința în jurul mai multor tipuri de cancer, inclusiv melanom, glioblastoame și cancer pulmonar. Companiile BioNTech și Moderna, care în timpul pandemiei de Covid-19 au dezvoltat vaccinuri pentru a ajuta organismul uman să identifice și să lupte împotriva virusului SARS-CoV-2, au fost formate inițial pentru a dezvolta vaccinuri împotriva cancerului.

Viitoarele vaccinuri împotriva cancerului ar putea fi mai eficiente dacă ar putea stimula atât celulele B producătoare de anticorpi, cât și celulele T helper, pentru a sprijini un răspuns mai larg al sistemului imunitar. Astfel de vaccinuri ar putea fi utilizate împreună cu tratamentele tradiționale de imunoterapie pentru a crește rata de supraviețuire ale pacienților cu mai multe forme de cancer, spun cercetătorii.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol