27 februarie 2021, 17:09

Nu e BREXIT, e WORLDXIT. Cum au ajuns să se izoleze statele lumii de Marea Britanie

Noua tulpină SARS-CoV-2 descoperită  în Marea Britanie pune lumea pe jar. Nu că situația ar fi fost calmă, dar măcar se privea cu încredere către viitor, odată cu introducerea pe piață a vaccinurilor.

Nu de alta, dar COVID-19 este de trei ori mai letal decât gripa sezonieră, a dezvăluit un nou studiu realizat de Institutul Francez de Cercetare Medicală și Sanitară (INSERM) și de Universitatea din Dijon, care a comparat datele a peste 89.500 de pacienți cu COVID-19 spitalizați între martie și aprilie, cu cele a peste 45.800 de pacienți internați pentru gripă sezonieră în perioada decembrie 2018 – 28 februarie 2019. Rezultatele studiului au fost publicate vineri în revista „The Lancet Respiratory Medicine”.

Studiul a demonstrat că rata de mortalitate a noului coronavirus este de trei ori mai mare decât cea a gripei sezoniere, de 16,9% față de 5,8%.

Între timp, internările în spital au fost de două ori mai frecvente pentru COVID-19 comparativ cu gripa sezonieră, cu un număr mai mare de pacienți cu Covid internați la terapie intensivă – 16,8% față de 10,8% pentru gripă „normală”.

Șederile la terapie intensivă au fost, de asemenea, mai lungi: pacienții cu COVID-19 au rămas în secție în medie 15 zile, comparativ cu 8 zile pentru gripa sezonieră.

Lumea, în alertă maximă

Acum, lumea este din nou în alertă maximă, iar statele își iau măsuri. Unele chiar radicale.

În ROMÂNIA Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, duminică, suspendarea zborurilor din şi către Marea Britanie şi Irlanda de Nord, pentru o perioadă de 14 zile, precum şi introducerea celor două ţări pe lista statelor pentru care se instituie carantina asupra persoanelor care sosesc în România.

OLANDA. Pasagerilor de pe feriboturile provenind din Regatul Unit li se va refuza accesul în Olanda la sosirea în porturile olandeze, a declarat duminică seară guvernul de la Haga într-un comunicat. Guvernul olandez a suspendat mai devreme duminică toate zborurile de pasageri spre Regatul Unit după descoperirea la începutul lui decembrie în Olanda a unui caz de contaminare cu noua tulpină de SARS-CoV-2 identificată la Londra şi în sud-estul Angliei.

FRANȚA a suspendat  începând de duminică la miezul nopţii toate deplasările de persoane, ”inclusiv cele legate de transporturile de mărfuri, pe care rutieră, aeriană, maritimă sau feroviară, provenite din Regatul Unit”. Aceste restricţii instituite de Franţa sunt valabile deocamdată pentru 48 de ore, ”pentru a lăsa timp de coordonare” la nivelul UE în vederea stabilirii unei abordări comune privind măsurile faţă de fluxurile de pasageri şi mărfuri dinspre Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Pe lista țărilor europene care au anunțat suspendarea zborurilor se mai află POLONIA, ITALIA, BELGIA; GERMANIA. Guvernul SPANIEI a făcut apel la o decizie a statelor membre ale Uniunii Europene.

Nu e BREXIT, e WORLDXIT. Alte state care se izolează

ISRAELUL a anunţat duminică interdicţia pentru cetăţenii străini din Regatul Unit, Danemarca şi Africa de Sud de a intra pe teritoriul său. Autorităţile israeliene au mai anunţat reguli stricte pentru israelienii care se întorc din aceste ţări, afirmând că vor fi izolaţi în hoteluri gestionate de armată şi servind drept centre de carantină, potrivit unei declaraţii comune a biroului premierului Benjamin Netanyahu şi Ministerului Sănătăţii.

CANADA a decis, ca numeroase alte ţări, să suspende zborurile de pasageri dinspre Regatul Unit. Zborurile de pasageri dinspre Marea Britanie sunt interzise pentru o perioadă nedeterminată. Restricţiile nu se vor aplica pentru zborurile de mărfuri sau în cazul aeronavelor care trebuie să aterizeze din motive de securitate.

ARABIA SAUDITĂ  a suspendat duminică zborurile internaţionale şi accesul pe teritoriul său prin punctele de trecere terestră şi prin porturi pentru cel puţin o săptămână.

Australia a confirmat luni că au fost detectate două cazuri de infectare cu noua tulpină cu răspândire rapidă a coronavirusului, care a determinat autorităţile din Marea Britanie să revină asupra intenţiei de relaxare a măsurilor impuse pentru limitarea răspândirii epidemiei,

 

Citește și:

ALERTĂ: Noua tulpină de SARS-CoV-2 a ajuns în Italia, de la un turist din Marea Britanie. ȘEDINȚĂ de urgență a UE


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.