17 mai 2024, 5:55

O americancă născută în Connecticut a devenit cetăţean român după 18 ani de trai în țara noastră

Licenţiată în limbi străine şi în arte plastice, Didi Deshais, aşa cum o alintă prietenii, şi-a dedicat viaţa voluntariatului, străbătând de-a lungul timpului ţări din Europa şi din Asia. Asta, până când a decis că în România se simte „acasă”. În comunitatatea buzoiană din Pănătău, acolo unde trăieşte, proaspăta româncă se ocupă de un centru dedicat copiilor din familii nevoiaşe.

„Jur să fiu devotat Patriei și poporului român, să apar drepturile și însemnele naționale, să respect Constituția și legile României!”

În acest moment deosebit al vieții sale, al jurământului, Didi își declară dragostea pentru România și prin felul cum e îmbrăcată: în ie. Simte că nu doar ea a ales România, ci şi ţara noastră a ales-o pe ea.

„Simțeam deja în suflet că cumva aparțin la România și România aparține mie. E o formalitate cumva să recunosc acest lucru. Dar eu am vrut să trec, să fiu acceptată complet.”

„Chiar m-am simțit bine primită aici, oamenii sunt foarte calzi, sufletiști, foarte implicați. Și am avut o echipă bună în jurul meu. Și asta contează mult. M-am dedicat la copii din România și mă simt foarte atașat oamenilor și prieteni, și locul, și tara.”

„Sincer, mama a zis asta înseamnă că niciodată n-o să te întorci. Adică simt că ea a acceptat demult că sunt aici și cumva am construit o viață aici, dar ca orice mamă simte dorința să fiu alături de ea, dar știe că am ales un alt drum și respectă și vine aici. De fapt, în curând o să vină în România.”

Se poate spune despre Didi că astăzi împlinește majoratul, pentru că la 18 ani de când a venit în România obține și cetățenia română.

Din ianuarie 2021 şi până acum, au obținut cetățenia română 844 de străini. Aceștia fac parte din categoria celor care, prin genealogia lor, nu au avut niciodată o legătură cu ţara noastră.

Pentru a obține cetățenia română, un străin trebuie să locuiască minimum 8 ani în țara noastră și să știe limba română. În plus, trece și printr-un test, eliminatoriu, al cunoștințelor de istorie, cultură, dar și din aria Constituției României.

Sursa: stiri.tvr.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol