15 aprilie 2024, 19:56

O bază militară post-sovietică este folosită pentru refacerea naturii Ucrainei

Milovice, un orășel din inima Republicii Cehe, cândva o zonă militară, s-a transformat într-un refugiu pentru erbivorele mari – o mărturie vie a puterii de renaștere a naturii.

Rămășițele activităților desfășurate de armata sovietică angajează acum specialiști în conservarea naturii, iar o rezervație naturală cu ungulate mari stă ca o mărturie a acestei transformări, oferind inspirație pentru Ucraina.

Recent, reprezentanți ucraineni ai organizațiilor ecologice, ai parcurilor naționale, ai ariilor peisagistice protejate și ai departamentelor de mediu ale administrațiilor locale au vizitat Milovice, scrie publicația Ekolist din Republica Cehă.

Acestea s-au axat pe protecția și recultivarea zonelor umede, inclusiv a turbăriilor și pe gestionarea restaurării pădurilor în urma influențelor post-antropice.

Delegația a analizat, de asemenea, modalitățile de recultivare a peisajelor modelate de activitatea umană, abordând schimbările negative, cum ar fi cele care rezultă din consecințele militare.

În Milovice, specialiștii în protecția naturii sunt implicați activ în îndepărtarea materialelor pirotehnice, în curățarea sârmei ghimpate și în gestionarea resturilor clădirilor.

„Colegii ucraineni se luptă cu modul în care să explice oamenilor importanța și necesitatea proiectelor de conservare sau recultivare, mai ales acum în Ucraina, unde războiul este invocat ca argument pentru orice – descurajarea rezolvării problemelor ecologice, prioritizarea profitabilității economice în detrimentul impactului ecologic și multe altele”, a subliniat Pavla Hofmeisterová de la ONG-ul ceh Nesehnuti, care a facilitat vizita ecologiștilor ucraineni.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol