30 august 2023, 20:09

O companie ungară a lansat pavajul solar realizat din PET-uri (VIDEO)

Panourile solare nu mai sunt doar pentru acoperiș. Platio, o companie din Budapesta, Ungaria, o demonstrează cu prisosință. Ea a lansat primul sistem de pavaj solar care poate fi utilizat pe o alee rezidențială.

Chiar așa, de ce trebuie să privim doar în sus, pentru a surprinde raza de soare? Ea ajunge și jos și poate fi ”absorbită”.

„Acoperișurile nu sunt singurele suprafețe care pot fi utilizate pentru producerea de energie solară”, a declarat Imre Sziszák, cofondatorul Platio. „Zonele pavate absorb radiațiile solare toată ziua. Panourile solare ale Platio pot de asemenea utiliza această sursă de energie curată”, a declarat Imre Sziszák, cofondatorul Platio pentru inhabitat.com

Nu doar energia produsă de aceste pavaje este una nepoluantă, ci și ele însele, baza lor fiind produsă din plastic 100% reciclat, iar partea superioară fiind din sticlă reciclată, potrivit companiei ungare. Aceasta dă asigurări că acest lucru nu afectează rezistența pavelelor.

Pentru a produce o singură unitate sunt reciclate 400 de PET-uri, rezultând un produs mai durabil decât betonul, numai bine, pentru cât de sufocați suntem de aceste elemente poluante.

Platio susține că o suprafață de 20 mp din acest pavaj poate produce suficientă energie electrică pentru a acoperi consumul anual de energie al unei gospodării obișnuite.

Principiul de funcționare a acestui pavaj este similar cu procesul de funcționare al panourilor solare.

Dezvoltatorii vizează și partea estetică, dincolo de utilitatea produsului. Pavajul solar este disponibil în mai multe culori, de la negru la roșu, albastru și verde. Este antiderapant, ceea ce le permite oamenilor să meargă fără temeri, fiind concepute să suporte greutatea unui automobil care să le traverseze ocazional.

Șoferii automobilelor electrice pot să folosească acest sistem de pavaj solar pentru a alimentar vehiculele, dau asigurări producătorii.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol