19 aprilie 2024, 18:26

O istorie a măștilor de protecție. Controverse și jocuri politice atunci și acum

Despre pandemia de gripă ce a luat cu asalt Statele Unite ale anilor 1918 și 1919 s-a tot vorbit până acum. S-au luat în calcul similitudinile, s-au analizat strategiile utilizate atunci și s-au adaptat la societatea de astăzi.

Un singur obiect a rămas însă neschimbat, măștile de protecție. Cu siguranță vedeta momentului și atunci, dar și acum, a fost masca de protecție care a jucat un rol extrem de important în războaiele politice și culturale.

Au fost numite scuturi de germeni, muiere și capcane de murdărie însă acestea le-a oferit oamenilor un nou aspect, dar și protecție și o înfățișare similară unui „nas de porc”. Mai mult, unii oameni și-au adaptat măștile cu stilul de viață, așa că fumătorii, de exemplu, au făcut găuri în măștile lor pentru a putea fuma trabucuri, în timp ce bandiții le foloseau pentru a jefui fără a fi recunoscuți băncile, scrie TheNewYorkTimes. 

În urmă cu mai bine de un secol, Statele Unite ale Americii treceau printr-o pandemie de gripă, care a făuct ravagii. Anii 1918 și 1919 au fost marcați de respectarea unor măsuri similare cu cele de astăzi. Măștile de protecție au devenit principalele arme în lupta împotriva virusului. Însă, așa cum au făcut-o și acum, măștile au schimbat și diviziunea politică. Apoi, la fel ca și acum, autoritățile medicale au cerut purtarea măștilor pentru a ajuta la încetinirea răspândirii bolii. Și atunci, ca acum, unii au rezistat.

În 1918 și 1919, în timp ce barurile, saloanele, restaurantele, teatrele și școlile erau închise, măștile de protecție și purtarea acestora au devenit problema numărul unu a societății, care a inspirat la proteste, petiții și adunări sfidătoare. Însă în tot acest timp, mii de americani mureau pe capete într-o pandemie extrem de agresivă.

Anul 1918: Virusul se răspândește

Printre primele infecții identificate au fost identificate la o bază a armatei din Kansas, unde s-ar fi infectat 100 de soldați. În decurs de o săptămână, numărul de cazuri de gripă a crescut de cinci ori, iar încet încet boala ajunsese să pună stăpânire pe întreaga țară, ceea ce a determinat carantinarea unor orașe.

Până în toamna anului 1918, șapte orașe San Francisco, Seattle, Oakland, Sacramento, Denver, Indianapolis și Pasadena, California – au pus în aplicare legi obligatorii pentru protejarea feței cu mască, a spus dr. Howard Markel , istoric al epidemiilor și autorul romanului „Carantină!”, pentru TheNewYorkTimes. 

Cu toate acestea, rezistența și protestele oamenilor împotriva purtării măștilor au fost prezente, „Au existat flăcări, au fost bâlbâieli și au existat grupuri ocazionale, precum Liga anti-mască”, a spus el, „dar aceasta este excepția, mai degrabă decât regula”. 

Sursă Foto: nytimes.com

În fruntea acestor măsuri de siguranță s-a aflat San Francisco, unde un bărbat care se întorcea dintr-o călătorie la Chicago și care ar fi purtat virusul acasa, potrivit  arhivelor despre pandemie de la Universitatea din Michigan.

Astfel, până la sfârșitul lunii octombrie, au existat peste 60.000 de cazuri la nivel mondial, cu 7.000 dintre ele în San Francisco. Acesta a primit chiar și titulatura de „orașul mascat”, fiind cunoscut sub această denumire multă vreme.

„Ordonanța de mască”, semnată de primarul James Rolph pe 22 octombrie, a făcut din San Francisco primul oraș american care a necesitat acoperirea feței ca prim act de luptă împotriva pandemiei de gripă, iar măștile trebuiau să aibă grosimea de patru straturi.

Unul dintre motivele care i-a nemulțumit pe cei care au depus rezistență a fost aspectul, dar și faptul că sunt inconfortabile sau că îngrădesc libertatea, chiar și după ce gripa a ucis aproximativ 195.000 de americani doar în octombrie.

Jurnalista Alma Whitaker, scria în The Los Angeles Times la 22 octombrie 1918, despre revizuirea impactului măștilor de protecție asupra societății și celebrităților, spunând că oamenii celebri i-au uluit pentru că era „atât de oribil” să nu fie recunoscut.

„Restaurantele mari sunt cele mai amuzante obiective turistice, cu toți ospătarii și mesenii mascați, aceștia din urmă doar ridicând masca doar pentru o gură de mâncare”, a scris ea.

Sursă Foto: nytimes.com

Sursă Foto: nytimes.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol