3 mai 2024, 8:17

“O moarte rapidă sau una lentă și chinuitoare?”

Prizonierii ruși, marea lor majoritate recrutați de gruparea Wagner, și care au fost depistați HIV pozitiv, aleg să fie trimiși în prima linie în speranța că vor primi medicamente salvatoare.

Grupul Wagner a recrutat în masă deținuți din închisorile infame ale Rusiei, oferindu-le o grațiere… dacă supraviețuiesc timp de șase luni.

Oficialii ucraineni estimează că aproximativ 20% dintre recruții din unitățile de prizonieri ruși sunt seropozitivi, scrie New York Times.

Și mulți dintre ei au fost atât de disperați după medicamentele antivirale pe care nu le puteau obține în închisoare, încât au ales să se alăture războiului sângeros al lui Vladimir Putin în Ucraina.

Timur, 37 de ani

Vorbind dintr-un centru de detenție din Dnipro, un soldat rus seropozitiv pe nume Timur, în vârstă de 37 de ani, a povestit pentru ziar: „Condițiile au fost foarte dure”.

El a istorisit cum medicii din închisoare schimbau medicația antivirală cu un alt tip, care era suspectat că nu este eficient.

Temându-se că nu va rezista la pedeapsa de zece ani în spatele gratiilor, a fost de acord să se alăture sângerosului grup Wagner al lui Putin timp de șase luni în schimbul unei grațieri și a unor rezerve de medicamente antivirale.

Vorbind despre dilema dintre un tratament precar în închisoare sau lupta în Ucraina, el a spus: „Am înțeles că voi avea parte de o moarte rapidă sau de o moarte lentă și chinuitoare. Am ales o moarte rapidă”.

Timur, care nu avea experiență militară, a declarat că a avut două săptămâni de antrenament înainte de a fi trimis la Bahmut- unde a avut loc una dintre cele mai sângeroase bătălii ale războiului. Și unde a și fost capturat.

El a spus că în repetate rânduri comandanții unității au amenințat: „dacă încercați să părăsiți acest câmp de bătălie, vă vom împușca”.

În timp ce a fost capturat, el a povestit că majoritatea soldaților au fost uciși chiar în prima lor zi de lupte.

Ruslan, 42 de ani

Un alt soldat pe nume Ruslan, în vârstă de 42 de ani, a declarat că a salutat acceptarea de către Wagner a deținuților seropozitivi și s-a alăturat liniei de front pentru o șansă la medicamente și libertate.

El a spus: „Dacă ai o condamnare lungă, îți oferă o șansă de a începe viața din nou”.

Marcaje

Noii recruți din armata privată a lui Putin au fost obligați să poarte brățări cu coduri colorate pentru a semnifica faptul că au boli infecțioase grave, cum ar fi HIV și hepatita C.

La începutul acestui an, Ministerul ucrainean al Apărării a afirmat că Rusia îi marchează pe acești „luptători” bolnavi cu brățări corespunzătoare pe mâini”.

„Pentru a-i „marca” pe militanții infectați, comandamentul Wagner  îi obligă să poarte brățări roșii pe braț în cazul HIV și brățări albe în cazul hepatitei”, a declarat într-un comunicat Direcția principală de informații a ministerului.

Raportul a sugerat că recruții ruși erau furioși că trebuie să servească alături de militanți „infectați”, iar medicii militari refuzau în mod regulat să acorde asistență soldaților infectați dacă aceștia erau răniți pe câmpul de luptă.

Evgheni

Un alt prizonier HIV, Evgheni, care a suferit o rană prin împușcare înainte de a fi capturat, a declarat că, deși a primit tratament, a simțit că medicii au fost neglijenți în ceea ce privește infectarea celorlalți pacienți din jurul său.

El a spus: „Nu au existat condiții pentru persoanele infectate cu HIV. Am fost tratați cu toții împreună, atât cei sănătoși, cât și cei bolnavi.”

Se estimează că un total de 50.000 de prizonieri s-au înrolat pentru a lupta în Ucraina, aproximativ 10 % din totalul celor  încarcerați.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol