Încălzirea globală ar putea schimba calitatea și gustul berii, au avertizat oamenii de știință, scrie BBC. Explicația eset simplă. Cantitatea de hamei european, care conferă berii gustul său amar caracteristic, este în scădere.
Se preconizează că verile mai calde, mai lungi și mai uscate vor înrăutăți situația și ar putea duce la scumpirea berii.
Oamenii de știință au constatat, de asemenea, că acizii alfa-amari ai hameiului – care influențează aroma berii – s-au redus, din cauza temperaturilor mai ridicate și mai extreme.
În ciuda eforturilor globale, emisiile de gaze cu efect de seră provenite din activitățile umane au continuat să crească temperaturile. Se așteaptă ca în următorii cinci-șapte ani să fie depășită bariera crucială de 1,5C.
Este posibil ca lumea să se încălzească peste limita de 1,5C până în 2027, ceea ce ar putea duce la o reducere cu până la 31% a acizilor alfa-amari (până în 2050).
Hameiul, element cheie
Hameiul, floarea plantei de hamei, este al patrulea ingredient crucial în procesul de fabricare a berii – alături de apă, drojdie și malț. Ei sunt adăugați în timpul procesului de fierbere pentru a adăuga amărăciune și conținut de alcool, dar pot fi adăugați și după aceea pentru a schimba aroma generală.
Explozia industriei berii artizanale, care a crescut cererea de bere cu arome puternice și distincte, a dus la creșterea utilizării hameiului de înaltă calitate.
Dar acest studiu, care a analizat modul în care a evoluat producția medie de hamei aromat între 1971 și 1994 și între 1995 și 2018, a constatat că în unele zone cheie de cultivare a hameiului s-a înregistrat o scădere de aproape 20% a producției.
Cercetătorii, de la Academia Cehă de Științe (CAS) și de la Universitatea Cambridge, au pus reducerea recoltei pe seama condițiilor mai uscate – probabil din cauza schimbărilor climatice – din ultimii ani.
Martin Mozny, co-autor al lucrării și cercetător științific la CAS, a declarat: „Neadaptarea va pune în pericol profitabilitatea culturii de hamei în anumite zone. Consecința va fi o producție mai mică și un preț mai mare pentru producătorii de bere”.
Cifre
Berea este un element de bază al culturii europene – cu 8,5 miliarde de halbe vândute numai în Marea Britanie, potrivit British Beer and Pub Association.
Prețul berii a crescut deja cu 13 % de la pandemia din 2020, din cauza creșterii costurilor cu energia, determinată de inflație, și a crizei gazului în urma invaziei din Ucraina.
Cercetarea a fost publicată în revista Nature Communications.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol