27 aprilie 2024, 14:27

O nouă descoperire: cum să curățăm apa de microplastice

Există câteva sute de mii de particule de plastic care plutesc în fiecare litru de apă îmbuteliată.

Unele dintre particulele de plastic provin chiar din sticle, însă 90% dintre ele provin din surse pe care oamenii de știință nu le-au identificat.

Este posibil ca sursa multora dintre ele să fie filtrele folosite pentru purificarea apei, notează publicația poloneză Gazeta Wyborcza.

Începând de la mijlocul secolului al XX-lea, am produs atât de mult plastic încât am putea înveli întregul Pământ în folie. Și pentru că producția continuă să crească, până la mijlocul acestui secol vom putea să ne înfășurăm planeta în trei straturi de folie.

Microplasticele sunt particule din material plastic cu dimensiunea de cel mult 5 milimetri, conform Administraţiei americane pentru Oceane şi Atmosferă (National Oceanic and Atmospheric Administration – NOAA). Acestea au devenit imposibil de evitat, fiind omniprezente în apele mărilor şi oceanelor, chiar şi în atmosferă, precum şi în apa îmbuteliată.

Studiile cu privire la modul în care microplasticele ar putea afecta sănătatea umană sunt încă prea puţine şi inconcludente, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Deocamdată unele tipuri de reziduuri plastice sunt considerate inofensive, în timp ce altele, cum este polistirenul, pot ucide celule umane, provoacă inflamaţii la nivelul intestinului şi, în cazul testării pe şoareci, s-a demonstrat că pot reduce fertilitatea.

În cel mai recent număr al revistei „Environmental Science & Technology Letters”, oamenii de știință din China propun o modalitate ieftină și simplă de a elimina până la 90% din micro- și nanoplasticele prezente în apa potabilă.

Trebuie doar să o fierbeți. Și apoi, dacă este necesar, turnați-o prin cel mai simplu filtru (atâta timp cât nu este din plastic).

După cum a arătat un experiment realizat de oamenii de știință din China, cu cât apa este mai dură, cu atât mai multe micro- și nanoplastice se precipită în timpul gătirii – chiar și cele 90% menționate mai sus, într-un litru de apă conţinând 300 de miligrame de CaCO3.

„Consumul apei fierte, o veche tradiţie în unele ţări asiatice, se presupune că aduce beneficii sănătăţii umane pentru că prin procesul de fierbere sunt eliminate unele substanţe chimice şi marea majoritate a substanţelor biologice. Însă, deocamdată rămâne incert dacă fierberea este o metodă eficientă pentru îndepărtarea nano şi microplasticelor din apa plată”, scriau autorii studiului în motivarea cercetării.

Pentru a verifica ipoteza de cercetare, au fost testate mai multe mostre de apă plată ce conţineau numeroase dintre mineralele care se află de obicei în apă, precum şi trei dintre cele mai comune particule microplastice – polistiren, polietilen şi polipropilen. De asemenea, cercetătorii au variat „duritatea” apei din mostrele folosite, modificând concentraţia de carbonat de calciu.

Mostrele de apă au fost fierte timp de 5 minute şi apoi lăsate să se răcească. Cercetătorii au remarcat o reducere drastică a particulelor microplastice. În cazul mostrelor de apă cu o duritate mai mare reducerea a ajuns până aproape de 90% pentru că prin fierbere carbonatul de calciu s-a solidificat, reţinând particulele de plastic.

Însă metoda are și dezavantaje. Prin fierberea apei potabile, îndepărtăm mineralele care, de asemenea, se precipită.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol