Aerul poluat ar putea fi foarte periculos pentru făt și femeile însărcinate.
Conform ultimelor cercetări, această expunere la smog poate duce la scăderea calității spermei, la reducerea rezervei ovariene și, prin urmare, la scăderea fertilității.
Aerul poluat ar putea reduce distanța ano-genitală (distanța de la mijlocul anusului până la organele genitale) și, în consecință, ar putea crea probleme de sănătate mai periculoase în viitor.
„Cercetările efectuate de oameni de știință de la diferite institute și universități americane au arătat că o expunere ridicată la particule PM2,5 la sfârșitul primului trimestru (când, de obicei, mai mulți hormoni ajung la făt) a fost corelată cu distanța ano-genitală scurtă după naștere”, scrie publicația poloneză „Gazeta Wyborcza”.
„Particulele PM2,5 pot transporta metale precum cadmiul și plumbul, cunoscuți perturbatori endocrini.
Atunci când aceste substanțe perturbă hormonii din organism, pot avea un impact asupra sănătății noastre pe tot parcursul vieții, de la riscul de cancer viitor până la afectarea fertilității”, subliniază Emily Barrett de la Rutgers School of Public Health.
Această cercetare este abia la început, deoarece oamenii de știință trebuie să confirme cât de periculoasă este expunerea la aerul poluat. „PM2,5 este ca un cal troian”, spune Emily Barrett.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol