CITIRE

O nouă instituție bine-venită în România – A...

O nouă instituție bine-venită în România – Avocatul Copilului

Mai mult de jumatate dintre copiii din România trăiesc în risc de sărăcie sau excluziune socială. Insuficiența resurselor alocate pentru educație, sănătate și protecție socială adâncește vulnerabilitatea copiilor din zonele defavorizate. Avem abuzuri și violență asupra copiilor, discriminarea lor în comunități și școli, un sistem de  protecție socială cu multe lipsuri. Sunt datele care reies din Raportul Organizației Salvati Copiii care a monitorizat intre 2008 2015, mai mulți indicatori ai respectării drepturilor copilului.

Este motivul pentru care toate abuzurile la care sunt supuşi copiii din România sunt instumentate de o nouă instituţie care are atribuţii speciale în protecţia drepturilor minorilor. Este vorba despre Avocatul Copilului, domeniu care se subrodoneaza Avocatului Poporului.

Noua instituție va avea 18 angajați, patru în structura centrală a Avocatului Poporului, și câte un post pentu fiecare birou teritorial. Acești angajați se vor ocupa exclusiv de cazurile și  dosarele care vizează nerespectarea drepturilor copilului.

Dificultăți cu care se confruntă copiii din România: excluziune socială, migrația părinților, sărăcie, acces limitat la educație, asistență socio medicală de calitate.

sursa: romania-actualitati.ro

Din luna aprilie 2018, profesorul Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Ioan Gânfălean, este Avocatul Copilului, iar România, devine astfel a 36-a țară europeană, cu o instituție independentă care se ocupă exclusiv de  protecția drepturilor copilului.

Invitat la emisiunea Serviciul de Noapte de la Radio Romania Actualitati, Ioan Gânfălean a declarat ca institutia pe care o reprezinta a primit deja numeroase sesizari.

“Avem deja pe rol 17 petitii, 4 anchete demarate in tara. Iar copii, parinti, reprezentanti legali, dar si alte persoane interesate pot sesiza oricind abuzuri exercitate asupra copiilor. Acestea se pot face la [email protected], la numarul de telefon 021 312 71 34 sau la Birourile Teritoraile”, a spus Ioan Gânfălean.

2 din 10 părinți consideră că bătaia este o metodă necesară de educația a copiilor.

În România 38% dintre părinți recunosc abuzul fizic asupra copiilor în familie, iar 63% dintre copii afirmă că sunt bătuți acasă. Avocatul Copilului va primi și va soluționa plângerile individuale făcute direct de copii sau de reprezentantii acestora față de instituțiile publice, din domeniul sănătății, educației și protecției sociale a copilului. În urma sesizărilor, va verifica instituțiile care fac obiectul plângerii.

sursa: romania-actualitati.ro

“Odata cu modificarea Legii 35 prerogativele Avocatului Copilului au fost sporite, iar Avocatul Copilului poate formula cereri de chemare in judecata sau plingeri penale si poate reprezenta minorul in instanta atunci cind acesta a fost victima violentei fizice sau psihice, abuzurilor, violentei si exploatarii sexuale, exploatarii prin munca, traficului de finite umane, a neglijarii, precum si orice forma de violenta asupra copilului”, a mai precizat Ioan Gânfălean la emisniunea Serviciul de Noapte de la Radio România Actualități.

Aproape cu un deceniu în urmă, potrivit unui eurobarometru, 83% dintre copiii români declarau că își cunosc drepturile, cu toate că în societatea românească, nu se punea foarte mare accent pe respectarea drepturilor copilului. Iar intr-un studiu publicat în 2016 de Asociația telefonul copilului, cele mai multe situații – peste 4000 de refereau la abuz asupra minorilor – violență fizică în familie și abuz de tip bullying.

Orice sesizare privind abuzuri exercitate asupra copiilor se pot face la [email protected], la numarul de telefon 021 312 71 34 sau la Birourile Teritoriale

Apariția Avocatului Copilului vine să apere eficient drepturile copiilor, dar și să asigure implementarea lor, în conformitate cu prevederile Convenției ONU adoptate în 1989. România  a ratificat Convenția ONU prin Legea 18 din 1990.

Noua Agendă pentru Europa 2016 2020 se vorbește explicit de înființarea instituției Avocatului Copilului cu mandatul și capacitatea de a promova drepturile copilului și de a apăra respectarea acestora.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.