2 mai 2024, 12:54

O nouă tehnologie de captare directă a carbonului din ocean ar putea ajuta la reducerea încălzirii globale

Studiile arată că oceanele acoperă peste 70% din suprafața Pământului și au absorbit aproximativ 25% din dioxidul de carbon cauzat de activitățile umane.

Pe măsură ce activitatea umană și schimbările climatice cresc cantitatea de dioxid de carbon din oceane, acestea dăunează recifelor de corali și vieții marine.

Nivelul actual al pH-ului apelor din oceane este de aproximativ 8,1, o scădere de 0,1 de la începutul Revoluției Industriale. Modificarea subtilă a nivelului pH-ului este alarmantă, deoarece o scădere a unei unități de pH echivalează cu o creștere de zece ori a acidității.

Cercetătorii au conceput o nouă tehnologie pentru a elimina dioxidul de carbon din apa oceanului, ajutând la inversarea acidificării apelor și la reducerea încălzirii globale.

Noile modele de captare a dioxidului de carbon direct din oceane utilizează solvenți micro-încapsulați din carbonat de sodiu și membrane cu fibre care conțin hidroxid de sodiu.

Autorii tehnologiei o numesc „captare indirectă a dioxidului din aer”, deoarece oceanul va absorbi mai mult dioxid de carbon din aer pentru a înlocui dioxidul de carbon pe care îl eliminăm, în urma activităților de pe suprafața planetei.

Tehnologia este promițătoare, dar necesită construirea de capsule în loturi mari și studierea modului prin care acest model ar putea fi combinat cu infrastructura existentă, cum ar fi instalațiile de desalinizare.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol