3 octombrie 2023, 6:10

O persoană înghite 5 grame de plastic săptămânal, echivalentul unui card de credit

Un studiu realizat de University of Newcastle, la comanda World Wildlife Fund (WWF), un ONG cunoscut pentru activitatea sa din domeniul protecției mediului, scoate la iveală amploarea fenomenlui poluării cu plastic, care a devenit din ce în ce mai alarmantă.

Rezultatele cercetării arată faptul că un singur om închite aproximativ 5 grame de microparticule din plastic, echivalentul a unui card bancar, potrivit Libertatea.

Aceste microparticule care intră în corpul uman sunt 2.000 la număr și pot fi inhalate, fie ingerate în timpul alimentației. Totodată, plasticul mai poate intra în organism în timp ce ne și hidratăm, însă, cele mai multe se regăsesc în fructele de mare sau în bere.

Rezultatele studiului au fost obținute în urma unei analize a altor 52 de cercetări anterioare, pentru a face o estimare corectă a ingestiei plasticului de către oameni. Oamenii de știință mai susțin și faptul că oamenii ar putea înghiții chiar mai mai mult de 5 grame de microparcticule de plastic, deoarece analiza nu poate fi exaustivă.

Unul dintre reprezentanții WWF, Alex Taylor, a declarat faptul că această cercetare este îngrijorătoare și că ar trebui luate măsuri la nivel guvernamental și al mediului de afaceri și al consmatorului pentru a rezolva problema poluării cu mase plastice.

În plus, realizatorii studiului nu s-au pronunțat încă în ceea ce privește nocivitatea unei astfel de cantități de plastic înghitițe de oameni sau ar putea produce apariția unor boli: ”Nu există probe că înghițirea de plastic la acest nivel reprezintă un risc semnificativ pentru sănătate”, a declarat profesorul Alastair Grant, de la University of East Anglia.

Problema poluării cu plastic din ce în ce mai serioasă

Până de curând, China era leader modial în ceea ce privește reciclarea plasticului, iar Euruopa și SUA expediau constant către Asia circa 24 de categorii de deșeuri solide.

Conform unui studiu american, China a importat, pentru a recicla,  45% din deșeurile mondiale de plastic, în total 100 milioane tone, menționează Romanialibera.ro. Însă, de curând, Beijingul a refuzat colectarea de deșeuri care provin din SUA și Europa, pe motiv cî ar vrea să reducă poluarea atmosferică, iar uzinele de reciclare contribuie substanțial la emisiile de gaze. În plus, aceștia au mai precizat și faptul că trebue să își reducă și propriile deșeuri, al căror număr devine din ce în ce mai mare.

 Un studiu realizat de o echipă de cercetători din cadrul Universității din Georgia a remarcat amploarea crizei, iar prognozele emise sunt de-a dreptul alarmante. Potrivit acestora Europa nu prelucrează decât jumătate din deșerile sale, restul fiind expediate în China. În plus, Statele Unite, trimiteau apropae 17 milioane de tone de materiale din plastic și hârtie. Se mai poate remarca și faptul că niciunul dintre cei doi marii exportatori de deșerui nu are o soluție pregătită pentru a rezolva această criză.
„Ceea ce se întâmplă este istoric. Restul lumii nu poate absorbi deșeurile pe care China nu le mai vrea”, estimează Steve Frank, președintele grupului american Pioneer Recycling Services, citat de România Liberă.
Bruxelles-ul se pare că a optat pentru o soluție care se rezumă la căutarea de piețe alternative – India, Malaezia, Pakistan, Cambodgia, dar și unele state africane – pentru a înlocui China, iar Comisia Europeană, a anunțat interzicerea folosirii a obiectelor de unică folosință din plastic, măsură aprobată și de Parlamentul European.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol