26 aprilie 2024, 13:42

O româncă la Polul Nord. Schimbările climatice, cercetate de o brașoveancă

O româncă participă la o cercetare istorică.

Printre ghețarii Nordului, o echipă de 600 de cercetători încearcă să descopere dezastrul climatic al ultimilor ani. Românca Adela Dumitrașcu, 38 de ani, este oceanograf și face parte din echipaj. Expediția MOSAiC, cea mai mare din istorie, este un efort global de a da de capăt schimbărilor climatice, informează libertatea.ro.

Adela Dumitrașcu este din Brașov, iar visul ei a fost dintotdeauna de a fi oceanograf. Specializare care nu există în universitățile românești. Pentru a-și duce la capăt visul, aceasta și-a strâns bani făcând fotografi pe vase de croazieră, iar după șase ani a mers la studiu la Oceanografie la Universitatea Gothenburg din Suedia.

Gothenburg a devenit de atunci acasă, dar Brașov nu va înceta niciodată să fie acasă”, susține românca.

După ce a terminat studiile s-a hotărât de a face un masterat în geofizică la Universitatea din Hawaii, unde a participat la expediții cu vasul universității unde făcea analize oceanografice. Apoi s-a întors în Suedia și s-a angajat la MMT Group, companie care realizează inspecții de instalații pe fundul mării. Fiind întâi geofizician, românca a trecut apoi la inginerie în cadrul unui proiect cu Universitatea Gothenburg, unde începe să lucreze în cadrul MOSAiC, cea mai mare expediție la Polul Nord din istorie.

Expediția are un cost de 200 de mii de euro pe zi, iar scopul este de a studia climatul arctic continuu, timp de un an, inclusiv pe perioada iernii arctice, mai arată libertatea.ro.

Ca geolog, am mereu același răspuns: planeta noastră va supraviețui până la expansiunea soarelui în câteva miliarde de ani. Planeta noastră a supraviețuit multor schimbări climatice în timpul său geologic și va continua… Problema este dacă noi, oamenii, ca specie, vom supraviețui acestor schimbări…”, transmite Adela Dumitrașcu.

Cercetătorii au un program bine stabilit și sunt organizații la minut. Timpul trece la fel de repede, iar zilele sunt trase aproape la indigo. Expediția lor a fost pregătită în detaliu cu cinci ani înainte și toți oamenii pregătiți temeinic.

Fiecare cercetător și membru al echipajului a primit un sac cu haine și încălțăminte pentru munca în acest climat. Ar fi de ajuns, dar oricum fiecare persoană și-a adus hainele personale. Eu una am împachetat în jur de 77 kg de echipament personal și instrumente de rezervă pentru laborator… cred că în jur de 10 kg numai mănuși de toate felurile! Cel mai important lucru în acest climat este să nu lași nici o parte de piele neacoperită, mai ales când avem vânturi mari.”, mai spune românca.

Pentru a nu uita de casă, românca își încheie seara cu un sandviș cu untură.

Înainte de culcare, iau un sandviș cu untură, sau “smaltz”, cum îi spun în germană aici! Au o untură super faină aici, cu multe jumări și piper”, afirmă românca.

sursa foto: libertatea.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol